AKTUELNO

Ugovorom je predviđena rekonstrukcija i zamena građevinske i elektrotehničke infrastrukure, a ovo je prvi put da neka kineska kompanija izvodi radove na srpskim prugama, a Mihajlović je rekla da će ta važna deonica biti završena u martu 2018. godine.

Kineska kompanija "C CEC C" započela je radove na rekonstrukciji pruge Rasputnica G - Rakovica - Resnik u dužini od 7,5 kilometara, u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je najavila da će ove godine biti rekonstruisano ukupno 223 kilometara pruga.

Deonica Rasputnica G - Rakovica - Resnik je deo pruge Beograd - Mladenovac - Niš - Preševo - granica sa Makedonijom.

Završetkom radova biće povećana propusna moć Beogradskog železničkog čvora, a radovi su vredni 23,7 miliona evra i finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD 5).

- Svaki kilometar pruge koji rekonstuišemo znači više putnika i tereta u železničkom saobraćaju, kao i više novca za razvoj železnice i srpske privrede - naglasila je Mihajlović.

Ministarka građevine je rekla da je za Srbiju najvažniji železnički Koridor 10 i da je ostalo više od 370 km pruge na tom koridoru koja još nije ugovoren a treba da se modernizuje.

Otpravnik poslova Ambasade NR Kine Tian Yishu je rekao da je početka ovih radova značajan dan za saradnju dve zemlje.

On je kazao da ambasador Li Mančang nije mogao da prisustvuje tom događuju pošto je otputovao u Kinu zbog susreta predsednika dve zemlje Si Đinpinga i Tomislava Nikolića.

Yishu je naglasio da se brzo razvijaju odnosi Srbije i Kine i da se Srbija ima vodeću ulogu u saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

#Kina

#Makedonija

#Pruga

#Rekonstrukcija

'