AKTUELNO

Prema podacima o naoružanju armija u celom svetu portala globalfirepower.com, Srbija zauzima 55 poziciju i daleko je ispred zemalja bivše Jugoslavije, pa čak i onih kohje su ušle u NATO. Nabavkom novog naoružanja od Rusije, i kasnije od Belorusije po vatrenoj moći biće svrstana u sam vrh evropskih država.

Posle susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u našu zemlju će uskoro stići 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T32 i šest „migova 29“. Postoje neke najave da bi sa tim u Srbiju mogao da dođe i raketni sistemi buk i S-300.

Iz Belorusije očekuje se još osam migova 29.

Potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan rekao je da Srbija naoružavanjem pojačava sigurnost svoje države, te da je stanje u Vojsci Srbije neuporedivo bolje u odnosu na pre nekoliko godina.

- Lovci koji stižu su moderni i kada se završi njihov remont, biće modeli četvrte generacije, koji su vrlo respektabilni – smatra Karan.

Kako je istakao, Vlada Srbije je shvatila šta je bitno, te je počela da radi na unapređenju naoružanja.

Lovci koje Srbija dobija od Rusije su u odličnom stanju, sa odličnim manevarskim sposobnostima, odličnim dometom radara i dometom raketa.

- Lovci će obezbediti fantastičnu snagu protivvazdušne odbrane i mogućnost protivudara, a odlični su i za dopunsku namenu, kada su u pitanju ciljevi na zemlji.

Foto: TV Pink

Potpukovnik VJ u penziji Đorđe Aničić je istakao da ratno vazduhoplovstvo ima dve funkcije – odbrana i odmazda.

- Do skoro nismo mogli da izvršimo nijednu od te dve. U naoružanje i u vojsku nije ulagano do rata. Nabavkom šest aviona najnovije generacije postajemo superiorna sila u ovom delu Evrope – smatra Aničić.

Jaka odbrana je, kako smatra, faktor odvraćanja agresoru. Srbiji ne trebaju mnogo jake snage, a sredstva protivvazdušne odbrane koštaju državu manje i pružaju joj potrebnu sigurnost. Kako je istakao, moderni raketni sistemi S300 i BUK su neprevaziđeni u svetu, a potencijalnog agresora bi odvratili od agresije.

- Jaka protivvazdušna odbrana je ključ svake odbrane – rekao je Aničić za televiziju Pink.

Kako je dodao Karan, najveći napredak postigao bi se uvezivanjem avijacije i raketnog sistema, a Srbija sa ovom eskadrilom već ima mogućnost da razmišlja o lovačkom puku protivvazdušne odbrane. To bi bila, kako smatra, velika modernizacija i napredak u kompletnom sistemu.

- Mnogi smatraju da naoružavanje vodi u rat, zameraju premijeru Vučiću što naoružava zemlju, a treba znati da smo bliži ratu onda kada smo najslabiji – zaključio je Karan.

Foto: Beta/Pixabay

SRBIJA Borbeni avioni: 24 Helikopteri: 37 Tenkovi: 225 Oklopna borbena vozila: 575 Raketni sistemi: 82

Foto: Pixabay.com

HRVATSKA Borbeni avioni: 12 Helikopteri: 31 Tenkovi: 72 Oklopna borbena vozila: 574 Raketni sistemi: 92

Foto: YouTube screenshot

BOSNA I HERCEGOVINA Borbeni avioni: 0 Helikopteri: 20 Tenkovi: 149 Oklopna borbena vozila: 100 Raketni sistemi: 110

Foto: Pixabay.com

SLOVENIJA Borbeni avioni: 0 Helikopteri: 16 Tenkovi: 84 Oklopna borbena vozila: 247 Raketni sistemi: 0

Foto: Printscreen Youtube

CRNA GORA - nema podataka

Foto: Tanjug AP

MAKEDONIJA - nema podataka

#Avion

#MiG

#Rusija

#Vlada Srbije

#Vojska

'