AKTUELNO

Koncern Agrokor je od svog vlasnika Ivice Todorića otkupio 10,1 odsto akcija Merkatora, koje na berzi vrede oko 40 miliona evra, prenosi portal Index, pozivajući se na slovenačke medije.

Hrvatska agencija Hina je, takođe, prenela vest da je Agrokor kupio deonice Merkatora od holandske kompanije Agrokor Investments B. V., koju vlasnički kontroliše Ivica Todorić, pozivajući se na portal Siol.net.

Merkator je o kupoprodajnoj operaciji između koncerna Agrokor i Agrokor Investmenta danas obavestio svoje deoničare na portalu Ljubljanske berze, dodaje hrvatska agencija.

Slovenački trgovinski lanac je u saopštenju naveo da je juče dobio obaveštenje od Agrokor Investmenta iz Amsterdama da je ta kompanija zaključila kupoprodajni ugovor s Agrokorom na osnovu kojeg je hrvatskom koncernu prodala 615.384 deonica Mercatora. Na taj način se, kako piše u Merkatorovom obaveštenju, vlasnički udeo Agrokora u ovoj trgovinskoj kompaniji povećao sa 59,47 na 69,57 posto, dok se vlasnički udeo Agrokor Investmentsa smanjio sa 28,64 na 18,53 posto.

Ovu operaciju su, prema portalu Siol.net, Ivici Todoriću diktirale dve ruske banke poverioci u zamenu za odobreni kredit za obezbeđenje likvidnosti, prenosi Hina.

Agrokor, prema tvrdnjama slovenskog poslovnog lista "Finance", ruskim bankama Sberbank i VTB u petak mora da predstavi plan rešenja svoje prezaduženosti, a one su mu odobrile dodatnih više od 100 miliona evra kredita za tekuću likvidnost.

#Ekonomija

#Zagreb

'