AKTUELNO

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je fabriku namenske industrije "Složeni borbeni sistemi" u Velikoj Plani, gde je prisustvovao prezentaciji oklopnih vozila "Miloš", "Lazar" i "Nora".

- "Miloš" je naš ponos. To je jedno moćno oklopno vozilo - istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je zadovoljan napretkom naše vojne industrije, koja je pokretač naše ekonomije sa jedne strane i sa druge garant naše bezbednosti.

Vučić je ocenio da je "Miloš" moćno "4 puta 4" oklopno vozilo namenjeno za urbanu borbu, lako i pokretljivo. Kako je dodao, šest će odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest "Lazara 3". U Vojsku Srbije ide 12 "Lazara" naoružanih tiopovima, kao i haubice NORA kalibra 155. mm.

Foto: Tanjug

- Miloš je vrlo pokretan sa dobro zaštitom, ima protivavionski mitraljez, a to je za policiju više nego dovoljno. Mada nije isti tip vozila, ali u odnosu na hemer je 4:1, mada ne može da se meri. Ovo je jako i snažno oružje ili oruđe- rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je ocenio da uz "Miloša" i "Lazara" za policiju i vojsku, kao i haubicama NORA za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

Foto: Tanjug

- Time će naše policija i vojska postati neuporedivo modernije. Ova fabrika pokazuje šta smo uspeli da postignemo. Od ruinirane fabrike, sada je ovde nekoliko novih hala i druge se grade. Namenska industrja jedan od ključnih faktora razvoja na neše privrede i predstvlja značajan doprinos BDP-z. Sa druge strane opremamo naše odbrambene strane, ovo je važna prevenicija za svakog ko bi pokušao da ugrozi bezbednost Srbije. Zadovoljan sam napretkom namenske industrije  - istakao je Vučić.

Potvrda da je vozilo dobro i to što su dobili porudžbinu od 700 vozila, ali trenutno nema kapaciteta za izradu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su veoma interesantna poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno zahtev za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, te uslovljavanje ostavkom kosovskog predsednika Hašima Tačija ukoliko ne bude formirana vojska Kosova.

Foto: Tanjug

- To pokazuje da se nešto krupno menja na svetskoj političkoj pozornici. Nisam siguran kako sve to da tumačim. O tome sam razgovarao sa predsednikom Nikolićem i to sam mu i rekao pre pretposlednjeg susreta sa Albancima u Briselu - naveo je Vučić i dodao da je sve to čudno, jer kosovski Albanci nisu nikada ništa radili bez podrške dobrog dela međunarodne zajednice.

- Nisam u stanju da razumem zašto bi neko u Prištini u ovom trenutku toliko bio nervozan da hita i žuri, a to bi moglo ceo region da odvede u katastrofu. Mi želimo da sačuvamo mir, mi smo za dijalog i želimo nastavak dijaloga, ispunili smo 90 odsto dijaloga, oni nisu ispunili ono što je suština prvog akta koji smo potpisali - rekao je Vučić.

- Oni sada kažu "vratite Srpsku listu". Dobro. Vrati se Srpska lista, i šta onda? Kao da Srpska lista onda glasa. Pa, čak i ako ne glasa, oni će da tumače da je njeno prisustvo u skupštini bilo dovoljno da bi se izglasala vojska Kosova. Neće to Srbi da podrže. Neće i nikada razgovora o tome nije bilo i ne možete na silu da namećete neku temu koja je nemoguća za nas - istakao je srpski premije.

Foto: Tanjug

Vučić je konstatovao, uoči sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da očekuje da će "od svih službi dobiti informacije šta se zbiva na Kosovu i Metohiji i okruženju" i dodao : "Određene političke pojave su zabrinjavajuće, ali uveren sam da ćemo diplomatskim sredstvima, mirno kao i do sada, gledati kako naše probleme da rešavamo".

Govoreći o izborima, Vučić je rekoa da je za pobedu u prvom krugu potrebno pobediti 10 protivkandidata i imati više glasova od njih i od nevažećih glasačkih listića. On je dodao da je ozbiljniji izazov kada je protivkandidata više, ali da ih se ne plaši jer nije čio da imaju neki program, već samo žele da njega skinu s vlasti.

- Samo nisam čuo da su mi psovali majku, tako su pokazali svi snagu svojih programa - dodao je Vučić.

Kako izgleda oklopno vozilo "Miloš?"

Vučića su u fabrici dočekali ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor "Borbenih složenih sistema" Ognjen Oliverić, sa kojima je obišao proizvodni pogon.

Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo "Miloš" namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Foto: Pink.rs

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

"Miloš" je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Foto: Pink.rs

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu "Miloša" čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

#Aleksandar Vučić

#Velika Plana

#oružje

'