AKTUELNO

Ministar je govorio o novim energetskim objektima uz pomoć sredstava EU, kao i o rešavanju problema državnog preduzeća RTB Bor.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija radi na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, koja je inače od EU dobila bespovratna sredstva. Međutim, on ističe da je Srbija za svoja bespovratna sredstva morala da se sama izbori.

-  Ako se Bugarskoj daje gotovo 90 procenata bespovratnih sredstava, to mora i da se da i Srbiji. Na kraju, u proceni celog ovog projekta, Evropska komisija je odlučila da se kao garant Srbiji obezbedi 85 procenata vrednosti samog projekta ili 49,6 miliona evra – rekao je Antić, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink, objašnjavajući da je to jako važno za Srbiju.

Foto: Printscreen

- To znači da će Srbijom od 2020. godine poteći i prvi gas. Ja duboko verujem u to. Mi ćemo tada biti energetski sigurniji i bezbedniji, jer ćemo imati dva pravca snabdevanja gasom. Srbija za sada ima samo jedan pravac, iz Mađarske, zapravo iz Ruske federacije i Ukrajne – dodao je on.

- Zemlja je energetski bezbedna onoliko koliko je nezavisna, a nezavisna je onoliko koliko su ti pravci snabdevanja ključnim energentima diversifikovani – ističe Antić dodajući da je Srbija nemoćna da odlučuje kada je reč o velikim projektima, jer kako kaže, tu se pitaju veće sile, ali uprkos tome ona može da radi na regionalnoj saradnji.

Antić se osvrnuo i na pitanje RTB Bora dodajući da je to" jedan gigant, i da zaslužuje posebnu pažnju". Kako je istakao, ovde je reč o "industrijskom, rudarskom, ali i socijalnom momentu pa mora da se vodi dosta računa kako će se kompleks razvijati".

- Napravili smo puno važnih koraka što se tiče ovog preduzeća, smanjili smo dugovanja, uspeli smo da napravimo neke kvalitativne promene, a boljim rezultatima je u jednoj meri  pomogao rast cene bakra. Tamo je relativno pristojna situacija – dodaje on, ističući da postoje dva pravca u rešavanju problema RTB Bora.

-Prvi je tender za menadžment, a drugi pravac su razgovori i pregovori oko privatizacije. Mi imamo firme sa kojima ozbiljno razgovarmo, to su ozbiljne kompanije i ozbiljni ljudi koji su zainteresovani da ovo preduizeće dignu na noge– istakao je ministar.

#Aleksandar Antić

#Jutarnji program

#Televizija Pink

'