AKTUELNO

Fabrika se bavi proizvodnjom delova za autoindustriju.

U Subotici je danas otvoren novi pogon fabrike kompanije za proizvodnju delova za autoindustriju Kontinental. Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvatanju fabrike, koji je pre otvaranja razgovarao sa predstavnicima rukovodstva fabrike.

Premijer je obraćajući se prisutnima rekao da je za devet meseci nikla divna fabrika u kojoj će se zaposliti još 500 ljudi.

- Učešće vlade je oko 17,65 odsto vrednosti investicije, oko tri miliona evra - rekao je Vučić i dodao da radnici pokazuju da je dobro što država ulaže u njih.

Foto: Tanjug

Premijer je naglasio važnost izgradnje ispilon kraka, jer je velika frekvencija saobraćaja kroz grad, a završetkom izgradnje tog kraka biće lakše kamionima da prilaze induastrijskoj zoni.

Premijer je ponovio da će strani investitori u Srbiji dobiti bolje uslove nego bilo gde drugde u svetu.

On je naglasio da su Nemci uvek najpouzdaniji investitori, a da je naš cilj da ih privučemo da prošire posao u Srbiji.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o situaciji u regionu, izjavio da stižu uznemirujuće vesti sa određenih prostora bivše Jugoslavije, ali da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, što je od presudnog značaja i za ekonomski napredak.

On je occenio da su zaključci i izjave šefice diplomatije Federike Mogerini i ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka na osnovu njenog utiska posle posete Zapadnom Balkanu tačni i ozbiljni.

- Da bismo i ubuduće mogli da ostvarujemo ekonomske uspehe, od presudnog je značaja da sačuvamo stabilnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kontinental novim pogonom povećava kapacitete za dodatnih 12.000 metara kvadratnih proizvodnog i magacinskog prostora, kao i prateće infrastrukture.

U Subotici će se proizvoditi cevi i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1.150 radnika koja će biti dostignuta u narednim godinama. Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi.

Fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine.

''Kontinental'' je 2016. godine, sa svojih pet divizija, ostvario preliminarni promet od 40,5 milijardi evra i trenutno zapošljava više od 220.000 radnika u 56 zemalja.

Na svečanosti su govorili direktor ''Continental Contitec'' Živko Topalović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ekonomski ataše u ambasadi Nemacke Katrin Čiganovski, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsedik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Aleksandar Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Poseta

#Subotica

'