AKTUELNO

Novac od kredita biće namenjen za unapređenje uslova za rano obrazovanje dece, budžetsku podršku reformi i osnivanje fonda za slučaj neke katastrofe.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen najavio je da će Svetska banka ove godine odobriti Srbiji kredite u ukupnom iznosu od 640 miliona dolara.

Verhejen je u Medoševcu kraj Niša rekao da je Srbiji već odobren kredit od 50 miliona dolara za unapređenje uslova za rano obrazovanje dece.

- Drugi kredit od 400 miliona dolara biće budžetska podrška za reformu u oblasti železnice, EPS-a i Srbijagasa - rekao je Verhejen.

Istakao je da će Svetska banka ove godine odobriti 70 miliona dolara za osnivanje fonda koji će služiti kao osiguranje u slučaju da se dogodi neka velika katastrofa.

- Novac će biti obezbeđen i za podršku u finansijskom sektoru, pre svega kao podrška Poštanskoj štedionici i Dunav osiguranju - izjavio je Verhejen.

Prema njegovim rečima, poslednji u nizu kredita koji će ove godine biti odobren Srbiji biće namenjen podizanju energetske efikanosti javnih zgrada poput škola i bolnica.

Verhejen je rekao da je Svetska banka zadovoljna napretkom reformi u EPS-u.

- Prošle nedelje smo se sastali sa ministrom i videli da se primenjuju mere koje je banka predložila. U julu ćemo ponovo videti šta se u EPS-u događa - rekao je Verheijen.

Podsetio je da je Svetska banka prošle godine sa EPS-om postigla dogovor da se smanji broj zaposlenih, da se primene mere koje se tiču cene struje i da se zatvore nepotrebna postrojenja.

Verhejen, regionalna direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin i predstavnici "Novak Đoković fondacije" danas su obišli vrtić u Medoševcu čija je rekonstrukcija u toku.

Projektna menadžerka "Novak Đoković fondacije" Gorana Džudža Jakovljević najavila je da će vrtić već narednog meseca početi da radi i u njemu će boraviti 100 mališana.

Fondacija našeg poznatog tenisera izdvojila je 10,7 miliona dinara za adpataciju stare škole u vrtić u Medoševcu.

Kancelarija Svetske banke u Srbiji uz pomoć donatora za istu namenu obezbedila je 1,45 miliona dinara, a grad Niš tri miliona dinara.

#Banka

#Srbija

#kredit

'