AKTUELNO

Srpski ekonomski program nastavlja da daje veoma dobre rezultate, ocenio je Međunarodni monetarni fond (MMF)

Rast je nastavljen do 2,8 odsto u 2016. sa pojačinim investicijama izvozu i zapošljavanju. Fiskalni program takođe daje rezultate koji su veći od zacrtanih, a deficit je opao na 1,4 BDP i na najmanjem je nivou od 2005, navodi se u izveštaju MMF za prošlu godinu.

Nacionalni dug pao je na 74 procenta BDP u prošloj godini, a prema oceni MMF važno je i to što je zabeležen pad nezaposlenosti koja se nalazi na čvrstom kursu opadanja.

Kratkoročni makroenomski izgledi zabeležili su rast od tri procenta u 2017 godini, a inflacija bi trebalo da ostane u okviru projektovanih prognoza, procenjuje MMF, koji ukazuje da i dalje ostaju rizici koji se tiču strukturne ekonomije.

Potrebna je potpuna primena reformi kako bi se zacementirale teško stečene pozicije u makroenokonomiji, kao i smanjenje fiskalnih rizika koje donose preduzeća u državnom vlasništvu i dalje osnaživanje finansijske stabilnosti i pojačanje rasta i zapošljavanja, posebno naglašavaju u MMF.

Misija MMF je naglasila značaj pune primene planiranih javnih reformi u zdravstvu obrazovanju i oporezivanju. Poseban problem i dalje ostaju preduzeća u državnom vlasništvu koja se bave rudarstvom i energetskim sektorom

Pink.rs

#Ekonomija

#MMF

#Srbija

'