AKTUELNO

Himnom "Bože pravde" započeo Biznis forum, sa glavnom temom "Program reformi za Srbiju: šta se može naučiti iz prošlosti". Govorili Aleksandar Vahović, Jorgovanka Tabaković, Dušan Vujović...

Himnom Bože pravde zvanično je na Kopaoniku počeo 24. Biznis forum, koji na jednom mestu okuplja brojne poslovne ljude, predstavnike diplomatskog kora, vlade i mnoge druge.

Foto: Tanjug

Učesnike je pozdravio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović koji im je poželeo dobrodošlicu i ukazao da je Kopaonik biznis forum postao najznačajnije mesto okupljanja privredne i političke elite. Ekonomska politika od pre 24 godine, kada je organizovan prvi forum do danas, bila je protivurečna, ali su poruke sa Kopaonika bile jednoznačne, a to je da ekonomska tranzicija podrazumeva privatizaciju, kvalitetan pravni okvir, kao i izgradnju nezavisnih institucija, rekao je Vlahović i dodao da su se pri izboru ovogodšnje teme oranizatori rukovodili dobrim rezultatima Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

Vlahović je istakao da Vlada Srbije sve do 2015. nije bila spremna za drastične rezove i da se umesto primena mera štednje birao put odlaganja refmormi.  - Tek od 2015. godine menja se model ekonomske politike. Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji deficit je gotovo dvostruko manji od planiranog, rast je bio 2,8 odsto, oporavak građevinarstva se nastavlja, a i poljoprivreda je dala svoj doprinos ukupnom rastu - rekao je Vlahović.

Foto: Tanjug

Kako je najavljeno, forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) Džejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

Foto: Tanjug

"Srpski Davos" biće otvoren do 9. marta i biće i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Na otvaranje su došli ambasador SAD Kajl Skot, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić, biznismeni Zoran Drakulić i Branislav Grujić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Tanjug

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) Džejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin. Tokom tri dana trajanja foruma, od od 7. do 9. marta, Forum će biti i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Foto: Tanjug

- Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5 odsto i zatim dostići rast od oko četiri odsto, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović. Kada je reč o nivou plata i penzija, Vujović je na Kopaonik biznis forumu rekao da je on još uvek nizak, ali da ne mozzemo "više da se protegnemo od gubera". "Nametnuli smo obavezu - plate i penzije su niske, ali su nam deficiti još uvek previsoki. Jesu niske plate i penzije, ali mi ne možemo više od gubera. Plate u javnom sektoru su se već spustile na 22,7 odsto javnih prihoda, ali su penzije još uvek na 26,8 odsto", naveo je Vujović. On je istakao da imamo deficit penzija od oko 220 milijardi dinara, odnosno za taj iznos će u ovoj godini budžet, to jest svi građani, a ne penzioneri, morati da plate razliku izmedju doprinosa PIO fondu i ukupnog troška penzija.

Ministar Vujović istakao je i da je prvi put stabilizovan rast bez obzira na Fijat .- Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5 odsto i po prvi put je uspela da stabilizuje stopu privrednog rasta bez obzira na, recimo, variranje izvoza Fijata - izjavio je Vujović i rekao da će Srbija nakon perioda od dve godine dostići i rast od oko četiri odsto, dodavši da je u većini zemalja došlo do usporavanja rasta, dok je Srbija uspela da preokrene dinamiku svog privrednog rasta u najtežem trenutku.

Guverener Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je devizna štednja građana u januaru ove godine prvi put premašila 9,0 milijardi evra. Tabaković je na plenarnoj sednici na Kopaonik biznis forumu takođe saopštila da je u 2016. godini inflacija iznosila 1,6 odsto, a da je prosečna tokom 12 meseci bila 1,2 procenta. Prema njenim rečima, u prošloj godini je zabeležen najniži nivo problematičnih kredita u šest godina. Kako je objasnila, nivo problematičnih kredita je sveden na 17,5 odsto u ukupnim plasmanima, pri čemu je kod građana registrovan znatno manji udeo loših kredita, sa iznosom od 10 procenata, a kod stambenih kredita je taj procenat svega 8,7 odsto.

Planirano je i da drugog dana forumu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na ovogodišnjem samitu biće definisana očekivanja ekonomista i biznismena u pogledu budućeg toka reformi, a koja će zatim biti sučeljena sa planovima koje će predstaviti kreatori ekonomske i monetarne politike, istakao je predsednik SES Aleksandar Vlahović.

Cilj ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, osim isticanja pozitivnihn rezultata fiskalne konsolidacije, jeste i da ohrabri vladu da mnogo odlučnije u narednom periodu implementira mere strukturnih reformi, rekao je Vlahović.

Foto: Tanjug

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Đuričin objasnio je da Kopaonik biznis forum treba da promoviše Srbiju, da je pokaže našem okruženju, ali i svetskom, kao i da razumemo šta su trenutni problemi globalne privrede i svetske politike.

Foto: Tanjug

Na trodnevnom skupu u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti - Inteligentne investicije kao nova agilnost vlade posle fiskalne konsolidacije, zatim Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast, i Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika.

Na forumu će prvi put biti prezentovan Izveštaj EBRD-a o tranziciji za 2016. i 2017. Kopaonik bi ove godine trebalo da bude i mesto susreta svih predsednika regionalnih privrednih komora - Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i kosovske komore. Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu "Kopaonik konsenzus 2017".

#Aleksandar Vučić

#Biznis

#Kopaonik

#Reforme

#Srbija

'