AKTUELNO

Premijer na otvaranju gradnje auto-puta Surčin-Obrenovac, koji će omogućiti spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje početku radova na izgradnji auto-puta na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara.

Radovi su počeli u 13 časova, u blizini fabrike "Prva Iskra" u Bariču.

Foto: Tanjug

Premijer je istakao, zahvaljujući se kineskim prijateljima, da je današnji dan veliki za našu zemlju, a da izgradnja ne bi počela bez velike discipline i odgovornosti.

- Ove godine ćemo završiti auto-put od Obrenovca do Čačka, što će privući nove investitore. Možemo još mnogo toga. Ponosan sam na moj i trud predsednika Nikolića - rekao je premijer.

Vučić je rekao da očekuje još kineskih investitora, a Srbija će se potruditi da bude prijemčiva.

- Ovaj projekat košta više od 200 miliona evra, a samo most košta pola od ukupne cene. Očekujemo da ćemo završiti radove na vreme. Hvala radnicima koji rade danonoćno i koji su pomogli da se Srbija razvija ovako dobrim tempom - rekao je premijer, očekujući da će rast privrede ove godine dostići četiri odsto.

U planu je povezivanje Beograda, Podgorice i Bara, što će omogućiti bolju robnu razmenu i razvoj turizma.

- Ekselencijo, ako želite da radite ovaj projekat, ja se nadam da ćete nam dati povoljnije uslove - rekao je Vučić ambasadoru Kine u Beogradu.

Premijer je podsetio da je Srbija na boljem putu, da je zemlja pobednika i radnika koji donose rezultate.

- Želim vam srećan početak rad. Živeli srpski auto-putevi i Srbija - rekao je premijer na kraju obraćanja.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da će ova deonica auto-puta doneti uvećane investicije u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, da će oba okruga biti povezana. Uticaja će biti i na šumadijski okrug, a narodu će biti pokazano da ih čeka lepša budućnost.

Prijatelji treba da budu glasniji kada nas podržavaju

Premijer je izjavio da je zahvalan na reagovanju svih zemalja koje bi trebalo da zaštite sprovođenje Dejtonskog sporazuma, ali bi, istakao je, voleo da su bili glasniji.

Vučić je, na pitanja novinara da li smo dobili zaštitu neke od svetskih sila u dešavanjima oko BiH, ponovio da bi voleo da su ti glasovi bili snažniji, oanko kako to "jesu kada treba reći nešto protiv Srbije".

- Imamo mnogo saveznika i prijatelja, imamo svoje interese i kada su u pitanju Kosovo i Metohija, kao i Bosna i Hercegovina, i na nama je da se borimo da zastitimo naše državne interese - rekao je predsednik vlade.

Foto: Tanjug

"Ne finansiram posete i ne sarađujem sa tajkunima"

Na pitanje o poseti bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, premijer je negirao navode opozicije da je njegov nedavni dolazak u Beograd koštao 150.000 evra, ističući da su takve ocene sramotne. Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je Šreder veliki prijatelj Srbije i da je čast što je bio u Srbiji.

Premijer je negirao i da je bugarski biznismen Vasil Cvetanov finansirao njegovu kampanju na prethodnim parlamentarnim izborima, navodeći da njegova stranka ne uzima ni dinar od tajkuna.

- Ne znam ni ko je Vasil Cvetanov - rekao je Vučić, dodajući da njegova stranka ne uzima novac od tajkuna, za razliku od opozicije, već da dobijaju novac u skladu sa brojem poslanika.

O raspisivanju izbora će Gojković

Kada je reč o raspisivanju izbora, kako je istakao, o tome će govoriti Maja Gojković i, verovatno sutra, saopštiti datum njihovog održavanja, dodajući da je kampanja odavno u toku, što je protivzakonito.

- Ja ću „DOS-ovskim“ kandidatima pokušati da se suprotstavim i vidim da me čeka velika borba – rekao je Vučić, dodajući da je sada najvažnije da Srbija očuva stabilan kurs.

Premijer je rekao da su svi koji sarađuju sa Srbijom najzadovoljniji upravo trenutnom Vladom, koja se trudi da privuče što više investitora i bude još privlačnija strancima.

Foto: Tanjug

Svečanosti, kako je najavljeno, prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i generalni direktor kineske kompanije "China Communications Construction Company Ltd", koja je glavni izvođač radova, Lu Šan.

Radovi vredni 233 miliona dolara

Radovi na izgradnji auto-puta vredni su 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma Eksim banke Kine. Ugovoreni rok za završetak radova je 32 meseca. Predviđena je izgradnja auto-puta (E-763) u punom profilu sa četiri vozne i dve zaustavne trake. Prema komercijalnom ugovoru, domaće firme će učestvovati 49 odsto od ukupne vrednosti projekta.Pored izgradnje trase puta sa kompletnom infrastrukturom - elektroinstalacije, trafostanica, telekomunikaciona i saobraćajna oprema, projekat uključuje i izgradnju mosta preko Save i ušća Kolubare dužine 1.766 metara, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.Zajedno sa deonicama u izgradnji Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, čija je ukupna dužina 50,2 kilometara i već završenim deonicama Ub-Lajkovac 12,5 km i Ljig-Preljina 40,3 km biće povezan pun profil auto-puta dužine 120 km od Beograda do Preljine.Kako je ranije najavljeno, krajem ove godine biće završen auto-put od Obrenovca do Preljine, što je ukupno 103 kilometara.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Auto-put

#Gradilište

#Obrenovac

#Surčin

'