AKTUELNO

Premijer Aleksandar Vučić obelodanio je da je pripremio dokument o uspostavljanju carinske unije na Zapadnom Balkanu. Ciljem je lakši protok robe.

Stvaranje carinske unije u regionu, inicijativa koju je pokrenuo premijer Srbije Aleksandar Vučić, značajno bi povećala izvoz svake zemlje pojedinačno, uveren je potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je tim povodom rekao da je najvažnije da postoji politička volja za formiranje carinske unije i da bi trebalo da zemlje regiona povećaju saradnju u okviru Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

- Svi smo videli korist od članstva u CEFTA, ali još nijedna od zemalja u regionu nije iskoristila pre svega svoj izvozni potencijal, tako da Albanija danas izvozi 40 odsto manje od njenih mogućnosti, Makedonija i BiH izvoze 33 odsto manje od onoga što mogu, a Srbija i Crne Gore izvoze 27 odsto manje od onoga što bi realno mogle - kazao je ministar.

Carinska unija podrazumeva zajedničku carinsku tarifu, ali i zajedničku spoljnotrgovinsku politiku prema trećim zemljama, rekao je on.

- Kamion sa robom koji ide, na primer, iz Niša ka Zenici, na isti način bi se kretao kao da je deo jedinstvenog tržišta, kao da prevozite robu iz Niša do Kragujevca. To je ideja da u potpunosti olakšamo slobodan protok ne samo robe već i ljudi i verujem da bi to bilo od koristi za sve zemlje regiona - istakao je Ljajić.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Carina

#Rasim Ljajić

'