AKTUELNO

Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu zbog drastičnog posustajanja isporuka u SAD, pokazali su najnoviji zvanični podaci.

To je podstaklo dodatni strah od negativnih posledica trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, ocenjuje britanski BBC. Kineski izvoz je u avgustu pao za 1,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći pad od juna kada se smanjio za 1,3 odsto.

Analitičari su, pak, očekivali rast izvoza. Kineski izvoz u SAD pao je u prošlom mesecu za 16 posto na godišnjem nivou, nakon pada od 6,5 odsto u julu. Uvoz je, s druge strane, pao za 22,4 odsto.

Kineski izvoz u Evropu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju, takođe se pogoršao na godišnjem nivou, dok je izvoz u Japan i Tajvan bio nešto bolji nego prethodnog meseca.

Kina i SAD dogovorili su prošlog četvrtka obnovu trgovinskih pregovora u oktobru u Vašingtonu, nakon neuspelog trgovinskog sastanka u julu.

BBC podseća da je sada već 12-mesečni trgovinski sukob između SAD i Kine eskalirao u avgustu, nakon najave Vašingtona da će uvesti dodatne 15-procentne carine na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda.

Kina je uzvratila istom merom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila deo pritiska koji generišu američke carine. Juan je tako u avgustu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar prvi put od globalne finansijske krize. Vašington je zbog toga optužio Peking za valutne manipulacije.

#Kina

'