AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa generalnim direktorom odeljenja za finansijske institucije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Fransisom Maližom, sa kojim je razgovarao o razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Mali je istakao da je formirana radna grupa koja se bavi razvojem tržišta kapitala u Srbiji, a u kojoj učestvuju predstavnici svih relevantnih institucija, te da će novi Zakon o investicionim fondovima i Zakon o alternativnim investicionim fondovima umnogome tome doprineti.

Ministar je dodao i da je Republika Srbija nedavno na Londonskoj berzi emitovala evroobveznicu u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,6 odsto te da je tom prilikom preko 300 investitora iskazalo svoju zainteresovanost.

Mali je rekao i da je početkom godine prodat prvi paket nenaplativih potraživanja banaka u stečaju i potraživanja u ime i za račun države, te da će drugi paket biti oglašen na prodaju u narednih nekoliko nedelja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je istakao i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na tome da Republika Srbija dobije za jedan nivo veći kreditni rejting, čime bi ostvarila investicioni rejting, a koji je važan za privlačenje još većeg broja stranih investitora.

Maliž, koji je u EBRD-u između ostalog zadužen za zemlje Istočne Evrope, je pohvalio dobre ekonomske rezultate Republike Srbije, sa posebnim naglaskom na uspešno emitovanje evroobveznice u Londonu.

On je istakao važnost razvoja tržišta kapitala u Srbiji, kao i u zemljama u regionu, i istakao značaj Srbije, kao vodeće ekonomije Zapadnog Balkana.

Maliž je naglasio i da je zadovoljan kako se odvija aktuelni proces pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku.

Ministar se zahvalio Maližu što je EBRD verovao u Vladu Republike Srbije i dodao da je rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda 6. septembar, te da je otvaranje ponuda 10. septembra.

#Banka

#Evropa

#Siniša Mali

#saradnja

'