AKTUELNO

Korisnici ne znaju da li postoji razlog za zabrinutost.

Budući da su platne kartice postale deo naše svakodnevice, posebnu pažnju posvećujemo bezbednosnim aspektima njihovog korišćenja. Kao i kod plaćanja gotovinom, prilikom korišćenja kartice neophodno je voditi računa o bezbednosti plaćanja.

Foto: Pixabay.com

Kako smatraju stručnjaci, narod i dalje nema preveliko poverenje u platne kartice, te više voli da raspolaže novcem u kešu. Međutim, danas je ovo sve češći način plaćanja.

Danas postoje beskontaktne i kontaktne kartice koje građani smatraju posebno nebezbednim, nakon što se na internetu pojavio video-snimak osobe koja sa sobom nosi uređaj koji je veličine tableta, prilazi torbama ljudi i za samo nekoliko sekundi, ne dodirujući ni karticu ni torbu, skida sve neophodne podatke sa kartice za njenu zloupotrebu.

Kako ističe Predrag Vučković stručnjak za sigurnosne informacije ovo je nemoće jer se tim putem ne mogu skinuti potrebni podaci. Može se doći do broja kartice i datuma njenog isteka, ali to nije dovoljno čak ni za onlajn kupovinu.

Iako se čini da prilikom krađe kontaktne kartice onaj ko ju je ukrao može da je koristi sve dok ne ostane bez sredstava, to nije slučaj. Naime, nakon nekoliko transakcija i plaćanja ovom karticom samo prislanjanjem, moraće da se izvrši i jedno plaćanje provlačenjem kroz aparat, gde je neophodno ukucati PIN kod. Ukucavanjem koda potvrđujete da ste vlasnik kartice, pa samim tim i računa, te je zloupotreba sprečena.

Korisnici se sve češće opredeljuju za ovaj vid plaćanja jer je komforan i ne zahteva puno vremena. Dovoljno je aparatu prisloniti novčanik u kojem se kartica već nalazi i vaša roba je plaćena.

I. P.

#Banka

#Bezbednost

#Krađa

#Plaćanje

'