separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Tabaković: Zašto da slušamo savet MMF-a, kad ne postoje razlozi za to!


Guvernerka NBS Jogovanka Tabaković izjavila je danas nema razloga da se posluša preporuka MMF-a da se dozvoli veća fluktuacija kursa dinara, s obzirom da postoji poverenje građana u dinar i stabilnost domaće valute.


Na pitanje novinara da prokomentariše to što je MMF prpeoručio NBS da dopusti malo veću fluktuaciju kursa u oba smera, guvernerka je rekla da bi centralna banka poslušala savet bilo koje međunarodne finansijske institucije, pa i MMF-a, potrebno je da za to postoje razlozi.

- Na primer, da niste dovoljno uspešni i da vam taj savet obećava bolje rezultate. Ali, u čemu da očekujemo bolju stabilnost u dinarizaciji ili bilo čemu drugom ako dozvolite veću fleksibilnost kursa. Od trenutka kada je u Albaniji po savetu MMF-a primenjena veća fleksbilnost kursa ta zemlja se suočava sa sve većim procentom ukupne evroizacije - navela je Tabaković.

Ona ističe da je Srbija partner MMF-u, ali da je aranžman koji imamo sa MMF-om naše vlasništvo.

- MMF je partner sa kojim se razgovara, ali ne ličimo li vam na ljude koji poštuju savete bez da proračunaju efekte. Ako imamo 70 milijardi dinarske štednje, to je najveći dokaz poverenja građana. Kako će već fluktuacija da doprinese većem poverenju u stabilnost dinara i dinarizaciju, kada je upravo obrnut rezultat postignut u Albaniji - naglasila je Tabaković.

Guvernerka kaže i da je NBS odgovorna za politiku koju vodi i da baš zbog takve politike očekuje još veću dinarsku štednju.

- Što bi menjali tim koji uspeva, koji daje rezultat - rekla je Tabaković dodajući da nije u godinama kada bi radila nešto samo da bi se nekome dopala.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti