separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

NOVI ZAKON O TRGOVINI U SRBIJI: Nema više varanja kupaca i lažnih sniženja! Nova pravila po kojima će smeti u izlogu da piše RASPRODAJA


Uspostavljena su jasna pravila da sniženja moraju da budu onolika koliko piše na izlogu, akcijske prodaje da traju 31 dan, a da količina robe koja se prodaje po nižim cenama mora da bude 20 odsto, a ne po komad odeće ili par cipela.


Potrošači od juče mogu da odahnu, jer u Srbiji više neće biti lažnih sniženja cena! Prodavci sada moraju da istaknu staru cenu, na primer sandala, haljine ili pantalona istovremeno sa sniženom, ali i koliki je procenat sniženja.

Sve za kupce

Osim toga, kako piše Kurir, prodajne akcije u radnjama najduže će moći da traju 31 dan, dok sezonska sniženja najduže 60 dana po sezoni. Reč "rasprodaja" može da bude zalepljena na izlogu jedino ako trgovac zatvara objekat ili prestaje da prodaje određenu robu. Tu je i začkoljica za trgovce da ne mogu više da snize po par cipela, dve-tri majice ili nekoliko drugih odevnih predmeta, već petinu ili 20 odsto robe koju misle da rasprodaju po nižim cenama.

Ove novine, posle čitavih devet godina, doneo je Zakon o trgovini, koji je na snagu stupio juče.

U pojedinim radnjama na izlogu i ovih dana stajao je znak za sniženje do 50 odsto, međutim, kada uđete unutra, na primer u prodavnicu cipela, uverili bi ste se da su samo pojedini artikli toliko sniženi, dok je za većinu robe cena niža za 20 odsto.

Istovremeno, kako je objasnio Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača, ovaj zakon će sprečiti da vas privuče natpis preko izloga "70 odsto do 80 odsto", natera vas da uđete i kupite sebi komad koji ste želeli sve vreme i platite samo 15 ili 20 odsto niže od dotadašnje cene. Na taj način potrošači su zloupotrebljeni, ali sada će se to promeniti.

Kontrola u civilu

On je još poručio trgovcima da "sada, ukoliko oglasite najviši procenat sniženja, onda morate imati u asortimanu minimum 20 odsto ili jednu petinu robe".

Istovremeno, odlično zakonsko rešenje jeste i to što će tržišni inspektori, kako je objavljeno, moći da obilaze prodavce u civilu, to jest da glume kupce. Ukoliko prepoznaju da se neko oglušio o zakon, reagovaće kada budu prikupili dovoljno dokaza o nepravilnostima rada prodajnog mesta.

Brojke

9 godina važio stari zakon o trgovini

2 dana već važi novi zakon

31 dan sada može važiti akcijska prodaja

60 dana najduže važi sezonsko sniženje

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti