AKTUELNO

Vršilac dužnosti Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić objasnio je sinoć na 02 televiziji kako je Srbija uspela da pobedi 40 država i privuče japansku investiciju vrednu 390 miliona evra.

On je rekao da je japanskog investitora Toyo Tires "za rukav vuklo" čak 40 država jugoistočne Evrope i zemalja Mediterana.

- Bilo je više eliminacionih krugova. U početku je otpalo 30 zemalja, a na kraju u najužem krugu su bile Poljska i Srbija - rekao je Gazdić i dodao da je na strani Srbije bilo povoljno geografsko okruženje, putna i energetska infrastruktura, školovana i dostupna radna snaga.

Kako je rekao, pregovori su počeli početkom 2017. godine tokom kojih je obavljeno mnogo razgovora, da bi na kraju Japanci tražili da se svaka stavka ispuni.

- Dolazili su svake druge nedelje. Mi smo im ponudili nekoliko gradova, a oni su se odlučili za Inđiju, jer je u neposrednoj blizini Beograda i Novog Sada. Oni ne donose odluke na brzinu, već dugoročno prave strategiju - rekao je Gazdić.

Prema njegovim rečima, Japanci će u prvoj fazi zaposliti 523 radnika, koji će imati daleko veće plate od proseka u Srbiji, a zatim će u proizvodne pogone uložiti 390 miliona evra.

Kako kaže, fabirka će biti tehnološki napedna, a da bi smanjili greške u proizvodnji, oni će se u pogonima uglavnom oslanjati na robotiku.

Gazdić kaže da će izgradnja početi na proleće 2020. godine, a prvi pneumatici sa proizvodnih linija će sići 2022. godine.

Inače, kaže on, Japancima će ovo biti jedina fabrika u Evropi, a oko 90 odsto proizvodnje plasiraće se na tržište EU i Rusije. Plan je da godišnje proizvode oko pet miliona guma.

#Srbija

#Toyo Tires

'