AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će oporavljena i sada već sasvim zdrava državna kasa biti u stanju da završiti novi investicioni ciklus možda i teži od 10 milijardi evra. Upitan o stanju državne kase, Mali je rekao da je ona u neuporedivo boljem stanju nego pre nekoliko godina.

-Kada pogledate sve makroekonomske pokazatelje, i fiskalne i monetarne politike, oni su veoma dobri i poboljšavaju se iz godine u godinu. Naša stopa rasta BDP prošle godine bila je 4,3 odsto, što je bila jedna od 10 najviših u Evropi - izjavio je Mali za "Kurir".

On je istakao da se Srbija promenila i da očekuje da ove godine stopa rasta bude minimum 3,5 odsto, a sledeće godine opet preko četiri odsto, budući da je napravljena stabilna osnova za zdrave stope rasta u narednom periodu.

Ministar je naveo i da na osnovu toga imamo i smanjenje stope nezaposlenosti, javni dug na nivou 51-52 odsto BDP, da je inflacija na oko 2,5 odsto, kao i da treću godinu za redom imamo suficit u budžetu, pa prema tome i prostor za povećanje plata i penzija.

-Stvorili smo stabilno okruženje - zaključio je.

Na pitanje novinara o velikom investicionom ciklusu koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da li je kao ministar razradio plan i hoćemo li zaista biti u stanju da "upumpamo" 10 milijardi evra u Srbiju, Mali je odgovorio da ćemo biti u stanju da uložimo čak i više od toga.

Prema njegovim rečima, svaki dinar ulaganja u infrastrukturu vraća se kao dva dinara rasta BDP, a plan obuhvata "apsolutno celu Srbiju". U tom kontekstu, ministar je najavio rekonstrukciju svih lokalnih i regionalnih puteva, potpunu rekonstrukciju železničke infrastrukture, izgradnju nacionalnog stadiona, dve linije metroa...

Na pitanje kada će Beograd konačno dobiti metro, ko će ga graditi i koliko će koštati, Mali je rekao da nikad nismo bili bliži i da su u toku detaljni razgovori sa kompanijama iz Kine i Francuske. On se pozvao na studiju kompanije "Ešis" i rekao da je vrednost obe linije metroa četiri milijarde evra. Govoreći o budžetu za narednu godinu, ministar je rekao da će on biti "apsolutno razvojni" i da će reflektovati prvu fazu investicionog programa.

Ukoliko pametno sklopimo sve investicije i način njihovog finansiranja i ukoliko projekte završimo na vreme, stopa rasta BDP bi mogla da bude "mnogo, mnogo veća" od pomenutih četiri odsto, što znači više novca u budžetu i veću mogućnost za povećanje plata i penzija, naveo je ministar. Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan stranim investicijama koje su u prethodnih godinu dana došle u Srbiju, ministar je rekao da smo prošle godine imali 3,5 milijardi stranih investicija i da smo "apsolutni šampioni", jer u prvih pet meseci imamo 17 odsto više nego za isti period 2018.

-Otvorili smo se na pravi način, strani i domaći investitori žele da investiraju u Srbiju, zato nam i opada stopa nezaposlenosti, rastu nam plate... - rekao je Mali. On je istakao važnost nastavljanja politike mira budući da je to ono od čega Srbija ima i veliku ekonomsku korist, a radi se na tome da se ove godine privuče još više starnih investitora.

-Zato se i ja nadam da ćemo u što skorije vreme imati rešenje za pitanje Kosova i Metohije -poručio je ministar finansija.

#Siniša Mali

'