AKTUELNO

Projekti obuhvataju kako centar grada, tako i najudaljenija prestonička naselja i opštine.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će u Beogradu u narednim godinama biti realizovano 50 novih projekata, čiji je program za uređenje građevinskog zemljišta usvojila Skupština grada na poslednjoj sednici.

Vesić je potsetio da je samo prošle godine pokrenuto 69 projekata i otvoreno oko 500 gradilišta, dok je pre tri godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju imala svega tri projekta.

Sledeće nedelje potpisivanje sporazuma o mreži škola

Vesić je najavio za narednu sedmicu potpisivanje sporazuma između grada Beograda i Ministarstva prosvete o racionalizaciji mreže škola, a nakon detaljne analize koja je rađena prethodnih meseci. - Glavni dobitak je da će se kroz predviđenu racionalizaciju školskog prostora dobiti 2.045 novih mesta za decu iz predškolskog uzrasta, jer će pojedine škole biti pretvorene u obdaništa, ili neki delovi škola - saopštila je Gradska uprava.Kako je Vesić istakao, poznato je da se na listi čekanja beogradskih vrtića nalazi 8.500 mališana, od kojih je 3.000 dece iz kategorije prioritetnih. Ovom racionalizacijom omogućiće se novih 500 mesta za decu na Novom Beogradu i 700 mesta u Zemunu, čime će biti rešen problem nedostajućih mesta u toj opštini, precizirao je Vesić.

Podsetivši da je u toku izgradnja "Beograda na vodi" i počela realizacija projekta na mestu bivšeg Saveznog MUP-a, Vesić je dodao da se uskoro očekuje i realizacija projekta na prostoru bivše kompanije Beko na Dorćolu.

- Uveliko se grade hotel Hilton i stambeni kompleks 'Centar garden' u Dalmatinskoj ulici. Kreće izgradnja stambenog kompleksa Voždove kapije u Vojvode Stepe, kao i nekoliko velikih šoping molova - rekao je Vesić.

Vesić je naznačio da će svi projekti narednih godina biti finansirani ili iz budžeta ili kroz javno-privatna partnerstva, poput izgradnje pet fabrika za preradu otpadnih voda ili deponije u Vinči.

Gradski menadžer je ukazao da bi ti projekti bili i veći ili ostvarivi u kraćem vremenskom roku da grad nije opterećen dugovima prehodne gradske vlasti, koji su dostigli 1,1 milijardu evra, ali i nedostatkom novca od naknade za građevinsko zemljište koje se tada plaćalo 10 odsto, što je ocenio kao "organizovanu pljačku gradskog budžeta".

I. P.

#Beograd na vodi

#Goran Vesić

#Skupština

#projekat

#škola

'