AKTUELNO

Slovenačka kompanija pokušava da za gubitke u svom poslovanju optuži srpskog avio-prevoznika tužakajući ga u EU da dobija pomoć od države. A upravo su Slovenci ti koji mole za pomoć tamošnju vlast

Ključni ljudi "Adrie" sastali sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom, a pored priče o planovima i viziji, kako tvrde mediji, tražili su i državnu pomoć.

Nemački vlasnici očekuju da im zemlja pomogne, a u suprotnom, prema navodima Siol.neta, predviđaju da će zatvoriti kompaniju, otpustiti stotine zaposlenih i odseći Sloveniju od ostatka sveta neposredno pre početka predsedavanja EU.

Kako ovaj portal tvrdi, tražili su od premijera pomoć da regulišu pitanja sa državnim kompanijama i bankama.

"Adria ervejz" privatizovan je 2016. godine i prvu godinu sa novim vlasnikom završio je u plusu od 3,2 miliona evra, ali je te godine prodao ime za 7,6 miliona evra. Nerednu , 2017. godinu završio je sa gubitkom od 5,4 miliona evra, a prošlu u minusu od oko pet miliona evra.

Mučeći se sa svojom likvidnošću Adria je "uprla prst" u Er Srbiju. Lane su od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražili ocenu da li je pomoć koju naš avio prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik, nezakonita, napominje list.

Kako su nedavno pisali slovenački mediji, glavni i izvršni direktor "Adrija ervejza" Holgar Kovarš lično je od premijera Slovenije Marjana Šareca tražio pomoć upozoravajući ga da će, ukoliko im država ne pomogne, ta kompanija propasti, da će bez posla ostati na stotine zaposlenih i da će Slovenija ostati bez svog avio-prevoznika.

Interesantno je da je pravni zastupnik slovenačke avio-kompanije "Adrija ervejz" srpski advokat Dragan Gajin, koji je svojevremeno učestvovao u preuzimanju "Jata" od strane "Etihada", a sada radi protiv "Er Srbije".

#Avion

#Slovenija

#Srbija

'