AKTUELNO

Prema njenim rečima, za građane je važno da će biti održana markoekonomska, finansijska i politička stabilnost u zemlji.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je povodom slabljenja dinara da centralna banka ume da razlikuje ono što su kratkoročni uticaji od dugoročnih trendova, kao i da je NBS pokazala da zna šta radi.

Tabaković je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je slabljenje dinara sezonskog karatkera zbog veće nabavke energenata, ali i pojačane neizvesnosti na međunarodnim finansijskim tržištima.

Kako je objasnila, reč je o odlukama Američkih federalnih rezervi (FED) i očekivanjima investitora da će se kamate na prekookeanskom tržištu povećati više od tri puta nego što je inicijalno bilo najavljeno.

- To je jedan od međunarodnih razloga koji su doveli do slabljenja dinara. Ne ciljamo na nijedan numerički iznos već se uključujemo na devizno tržište u meri da ga ne gušimo već da ne dozvolimo oscilcacije koje mogu imati psihološki uticaj - naglasila je Tabaković.

Na pitanje ako se ne zna da li će FED povećati ove godine kamatu tri puta i kako će NBS reagovati, guvernerka je rekla da se ne može znati unapred kako će se stavari odvijati, ali da je NBS do sada pokazala da ume da odgovori spremno.

S. P.

#Jorgovanka Tabaković

#Kurs

#Narodna Banka Srbije

'