AKTUELNO

Žetva pšenice u Pomoravskom okrugu, zasejana na oko 15.000 hektara, zahuktava se, a s njom i otkup, prinosi se kreću do 4,5 tona, a mlinska preduzeća otkupljuju po 18 dinara.

Žetvu su ubrzale visoke temperature ovih dana koje loše utiču na jedrost zrna, a mnogo pšenice je zbog nevremena poleglo, što se odražava na prinos i kvalitet, rekli su Tanjugu poljoprivredni stručnjaci za ratarstvo Jagodine.

Poljoprivrednik iz sela Glogovca Kemenko Miloradović izjavio je na njivi koja se žanje, da se prinosi kreću od 1,5 do 4,5 tona, zavisno od ulaganja.

On i njegov komšija ističu da se cena od 18 dinara koje sada plaćaju mlinari u Jagodini "odnosi na na hlebno žito", koga, zbog poleglosti i drugih vremenskih nepogoda, neće biti mnogo, a ostalo se plaća i do dva dinara manje.

Oni kažu da kombajneri za svoj posao naplaćuju 100 evra po hektaru. Uz žetvu, zahuktava se i otkup, tako da pred otkupnim stanicama čekaju traktori s prikolicama napunjenim pšenicom.

Radnici koji uzimaju uzorke pšenice na vlažnost i primese, izjavili su da je vlažnost dobra, posebno kod pšenice koja se dovozi iz brdsko-planinskog dela, dok je sa njiva uz Veliku Moravu "malo vlažnija".

Poslednje kiše uzrokovale se naglo bujanje korova, pa je dosta pšenice sa kukoljom i drugim vrstama korova.

#Poljoprivreda

'