AKTUELNO

Stanaru ne ostaje ništa drugo nego da se žali, ali je, u svakom slučaju, iseljen.

Kako upozoravaju iz Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u zadužbinama, oko 500 porodica će morati da se iseli, saznaju Novosti.

Udruženju su stigle pritužbe ljudi da su im sudovi neposredno pred donošenje Zakona o stanovanju, u novembru i decembru, u ubrzanim procesima, oduzeli stanarsko pravo po osnovu Zakona iz 1973. godine.

Takva presuda znači ubrzano iseljenje i gubitak prava na stan za preseljenje i otkup, što predviđa novi Zakon o stanovanju.

Ovim zakonom definisano je da građanin koji se uselio u stan u društvenoj svojini na osnovu ugovora o zakupu stiče pravo da taj stan koristi za zadovoljenje ličnih i porodičnih stambenih potreba.

Pojedini sudovi su tumačili da je ovim uskraćeno pravo na prenos stanarskog prava na članove domaćinstva, dakle na supruge nosilaca ovog prava i njihovu decu rođenu posle 1973. godine.

U Udruženju tvrde da to nije istina, jer je tek Zakonom iz marta 1990. određeno da zakupci ne mogu steći pravo nad stanom u svojini građana. Najavljuju pokretanje postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

I. P.

#Iseljavanje

#Porodica

#Zakon

#stan

'