separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

NOVI MINIMALAC VIŠE OD 32.000 DINARA? Sindikati spremili četiri predloga sa kojima izlaze pred Vladu i poslodavce


Sindikati koji će o novom minimalcu pregovarati s Vladom i poslodavcima u ime radnika, spremili su računicu s kojom će uskoro izaći pred pregovaračke strane. Kako saznaju beogradski mediji, u pitanju su četiri varijante, od kojih su prve dve, kako tvrde, mnogo realnije.


- Prva opcija je da minimalna zarada koja danas iznosi oko 27.000 dinara bude povećana na nešto iznad 32.000 dinara što je 90 odsto minimalne mesečne potrošačke korpe. To je i najrealnija varijanta s obzirom na najavu zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom. Druga opcija je povećanje minimalca na nivo između 31.000 i 32.000 dinara, odnosno na nešto oko 31.500 dinara, što bi bilo na nivou od oko 85 odsto minimalne potrošačke korpe - kaže izvor.

Sagovornik dodaje da su sindikati pripremili i dve rezervne varijante koje su nešto manje od 30.000 dinara, ali da ne veruju u njihovo prihvatanje. Razlog je, između ostalog i to, kako kažu, što se iz Vlade u poslednje vreme više puta moglo čuti kako će minimalac ove godine značajno povećati.

- Minimalna cena rada biće znatno povećana u septembru, a krajem godine biće povećane i plate u javnom sektoru i penzije - najavio je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika danas iznosi oko 27.000 dinara. Zvanični pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca počinju sredinom ovog meseca, a konačnu odluku u Vladi očekuju do kraja septembra. Doneto rešenje biće primenjeno od 1. januara naredne godine.

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, još jednom je ponovio da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

- Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno oko šest odsto, što znači minimalnu zaradu od oko 28.600 dinara. Naravno, poslodavci su spremni da pristanu i na veći minimalac ali pod uslovom da nam država povećanje refundira tako što će smanjiti poreske namete - ocenio je nedavno Atanacković. Ministar finansija Siniša Mali je nedavno rekao da drastično povećanje minimalca nikako ne odgovara jednoj grupi.

Rast od 6 do 10 odsto

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan za 10 odsto, a u 2017. godini za šest odsto.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti