separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Narodna banka Srbije obeležava 135 godina rada


Narodna banka Srbije ove godine obeležava 135 godina rada pa će povodom ovog značajnog jubileja 4. jula biti otvorena izložba "Izbor iz zbirke dela likovne umetnosti - 135 godina NBS" u galerijskom prostoru objekta banke na Slaviji.


Izložbu, koja će za javnost biti otvorena do 27. jula, čine umetnička dela nastala tokom 20. veka poznatih slikara koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti, saopšteno je iz NBS.

Narodna banka formirana je 2. jula 1884. godine kao Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, i tada je bila akcionarsko društvo, a sada je centralna banka Republike Srbije i jedna od njenih najvažnijih institucija.

U vreme osnivanja Privilegovana narodna banka organizovana je po ugledu na Belgijsku narodnu banku a do 1920. godine poslovala je kao kreditna ustanova.

Od 1929. godine ime menja u Narodnu banku Kraljevine Jugoslavije a od 1931. godine ovoj banci poverena je i funkcija monetarne politike, odnosno staranje o novcu i održavanje njegove stabilnosti.

Za vreme Drugog svetskog rata Banka je obavljala poslove iz svog predstavništva u Londonu, a 1946. godine je nacionalizovana i nastavila da obavlja funkcije kao Narodna banka Jugoslavije. Od 2003. godine nastavlja da radi kao organ države Srbije.

Narodna banka Srbije ove godine obeležava i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti