AKTUELNO

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji.

Ljajić je rekao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula ove godine i da će, u prvoj fazi, minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

- Ono što je najvažnije za prvu fazu, koja počinje 1. jula 2019. godine, biće za sve korisnike smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka - naglasio je Ljajić.

Tako će, kako kaže, cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 odsto jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

- Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika - kazao je Ljajić.

Podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze - prva faza počinje od 1.jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća od 1. jula 2020. godine.

Ljajić napominje da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju tršokovi rominga u regionu što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Kako je rekao, druga faza počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga. Objasnio je da će u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa.

- Pojednostavljeno rečeno, oni će minut razgovora, na primer, za odlazne pozive u romingu plaćati oko sedam dinara, sms poruke oko tri dinara, a prenos podataka po megabajtu će biti oko četiri dinara. Dok će za pripejd korisnike ta sniženja biti manja nego za postpejd korisnike - naveo je ministar.

U trećoj faza od 1. jula 2020. predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno, prenos podataka.

- A od od 1. jula 2021. godine potpuno se ukida roming i svi korisnici će moći da koriste razgovore i prenos podataka kao u nacionalnom saobraćaju - zaključio je Ljajić. Regionalni sporazum o romingu potpisali su na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a ispred Srbije je potpis na taj dokument stavio ministar Ljajić. Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

#Rasim Ljajić

#Roming

'