AKTUELNO

Srbija mora da se bori da privuče strane investicije, kako oni ne bi otišli u susedne države zbog povoljnijih uslova, kaže ministar.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je devizni priliv Srbije, zaključno sa decembrom prošle godine, bio blizu milijardu evra. Kako je naveo, 2016, godina je bila jedna od najuspešnijih kada je reč o turizmu, jer je broj turista u našoj zemlji povećan za čak 49 odsto, a broj noćenja gotovo udvostručen.

Ministar je izrazio zadovoljstvo razgovorima sa privrednom delegacijom Grčke, koju u Beogradu predvodi premijer Aleksis Cipras. On je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je interes Srbije na privlačenju što više grčkih investicija, turista, ali izvoz naših proizoda.

Osvrnuvši se na prošlonedeljnu posetu Saudijskoj Arabiji, Ljajić je rekao da Srbija ima odlične političke i ekonomske odnose sa Saudijskom Arabijom, Iranom i Turskom. Prema njegovim rečima, dogovoreno je održavanje sajma poljoprivrednih proizvoda u Rijadu, gde će biti prezentovani i turistički potencijali naše zemlje.

Kada je reč o mogućoj blokadi izvoza domaćih proizvoda na kosovsko tržište, ministar Ljajić kaže da je reč o suludoj političkoj i ekonomskoj kampanji.

- Kosovsko tržište je važno za našu privredu i mi tamo plasiramo robu u vrednosti od 380 miliona evra - rekao je Ljajić i dodao da postoje poslovni kontakti i potpisani ugovori koji moraju da se poštuju.

Ljajić je rekao da je predlog o vraćanju ekonomskih diplomata dobar i Srbija treba da se fokusira na jedan broj privrednih centara, gde te ekonomske diplomate imale jasne zadatke, sa jasnim ciljevima.

S. P.

#Ekonomija

#Privredna komora Srbije

#Rasim Ljajić

#saradnja

'