AKTUELNO

Ministar finansija podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas Mei Ta bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.

U Obrenovcu je otvorena nova, druga fabrika kompanije Mei Ta u koju je uloženo 90 miliona evra, a ministar finansija Siniša Mali kaže da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

Mei Ta je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, država je uložila do 35 odsto od ukupne investicije, a Mali je novinarima nakon obilaska nove fabrike rekao da u ovom trenutku prva fabrika Mei Ta zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, a da joj nedostaje još 1.000 radnika.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- U Obrenovcu nedostaje kvalitetna radna snaga, a pre samo par godina stopa nezaposlenosti u Obrenovcu bila je jedna od najviših - kaže Mali.

Analize su, navodi ministar, pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade isplate u roku od godinu do godinu i po dana.

Mali je naveo da porudžbine za Mei Ta rastu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- I porše i BMW i "tojota" i "mercedes" i "ford", svi turbo punjači, a njihova godišnja proizvodnja je tri milona, idu u izvoz sa oznakom 'Made in Serbia'. Ponosan sam na to - kaže Mali.

Podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas Mei Ta bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.

- Govorimo o trećoj fabrici, o povećanju plata, o zadovoljnim zaposlenima, o više novca u lokalnom budžetu - rekao je Mali i naveo da je prezadovoljan onim što je danas imao prilike da vidi u novoj fabrici.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da je Mei Ta primer kako se stvari i u Beogradu i celoj Srbiji menjaju na bolje i kakvu korist mogu da imaju građani Srbije od investitora i investicija.

Kaže da lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, a da je minimalna zarada u Mei Ta oko 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

Ministar kaže da se u Obrenovcu nikad više nije gradilo nego sada, da se za nekoliko meseci otvara i novi Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, završava se most preko Kolubare i Save i povezuje se deo Koridor 11 sa Koridorom 10.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da će u Obrenovcu biti izgrađena i trafostanica od 30 megavata kako bi Mei Ta imala potpuno sigurno napajanje.

U obilasku nove fabrike Mei Ta sa ministrom su bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

#Obrenovac

#Siniša Mali

'