AKTUELNO

Ponude za konverziju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su banke u Srbiji uputile u Zakonom propisanom roku, prihvatilo je do sada oko 60 odsto ukupnog broja klijenata, dok je kod pojedinih banaka konvertovano i do 85 odsto kredita, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Ponude za konverziju naišle su na veliki odživ korisnika, poručuju iz UBS i dodaju da ove brojke nisu konačne, jer rok za izjašnjavanje klijenata još uvek traje.

- Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju - kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.

Već sada se, prema njegovim rečima, može reći da se konverzija uspešno sprovodi, a "koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne Zakonom predviđeni rok".

Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima.

Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra.

Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.

#Švajcarska

'