AKTUELNO

Britanska ekonomija zabeležila je drastičan pad u aprilu nakon najvećeg sunovrata proizvodnje automobila otkako postoji evidencija, jer proizvođači nisu opozvali odluke o privremenom zatvaranju svojih pogona, planiranim tako da koncidira sa prvobitno očekivanim izlaskom Britanije iz EU 29. marta.

Britanska privreda je u aprilu pala za 0,4 odsto nakon pada od 0,1 odsto u martu, saopštila je nacionalna Kancelarija za statistiku, a prenosi agencija Rojters.

To je najveći pad od marta 2016. i veći nego što je ijedan ekonomista predviđao u prošlonedeljnoj Rojtersovoj anketi.

Rast bruto domaćeg proizvoda u periodu februar-april usporio je na 0,3 odsto sa 0,5 odsto zabeleženih u prva tri meseca 2019. godine.

Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) prognozira, nakon najnovijih podataka, da će BDP Britanije pasti za 0,2 odsto u drugom kvartalu, čime će se "staviti tačka" na više od šest godina neprekidnog kvartalnog rasta.

Početkom 2019. godine, mnogi proizvođači automobila najavili su privremenu obustavu proizvodnje u aprilu u svojim fabrikama u Britaniji, očekujući zastoj u trgovini u vreme kada je Britanija 29. marta trebalo da napusti Evropsku uniju.

#Britanija

#Ekonomija

'