AKTUELNO

Ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovačke od januara do marta ove godine iznosila je 157,2 miliona evra prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rečeno je danas na Srpsko-slovačkom privrednom forumu koji su otvorili premijeri Srbije i Slovačke, Ana Brnabić i Peter Pelegrini.

Ukupan izvoz u robi u Slovačku je u tom periodu iznosio 98,1 milion evra robe, a uvezeno je 59,1 milion evra robe, rečeno je na forumu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu na kome se očekuje učešće oko 40 srpskih i slovačkih kompanija. Premijerka Brnabić je rekla da je Naučno-tehnološki park u Beogradu jedno od njenih omiljenih mesta u Srbiji.

- Kada god mi nestane ideje i motivacije za ovaj posao, dođem ovde, a zaposleni u ovim kompanijama motivišu me da nastavimo da radimo i menjamo Srbiju, da nastavimo transformaciju naše ekonomije i društva u ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i kreativnosti - kazala je premijerka.

Navela je da je u razgovoru sa zvaničnicima iz Slovačke konstatovano da dve zemlje imaju potpuno istu viziju da unaprede svoju konkurentnost kroz inovacije, tehnologije, istraživanja...

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Možemo mnogo da naučimo od Slovačke. Mnogo zaostajemo i u tom smislu možemo da naučimo kako je Slovačka brzo, efikasno i uspešno završila svoju tranziciju i postala toliko moćna i konkuretna u smislu izvoza - rekla je Brnabić i dodala da je Slovačka jedna od pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Brnabić je navela da Srbija i Slovačka dele strast prema digitalizaciji i industrijskoj revoluciji. Slovački premijer je rekao da se danas u svetu mogu videti inovacije i proizvodi koji su nastali u novoosnovanim firmama u Srbiji i Slovačkoj.

- Drago mi je da na forumu učestvuju predstavnici srpskih i slovačkih firmi. Verujem da, kada se sretnu dve inovativne grupe, rezultat može biti dobar i verujem da će to biti slučaj i nakon završetka ovog foruma - rekao je Pelegrini i učesnicima poželeo uspešne B2B sastanke.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež je naveo da će na forumu predstavnici srpskih i slovačkih kompanija razgovarati o novim, konkretnim mogućnostima saradnje i povezivanja naših privreda i to u oblasti inovacija, digitalizacije i savremenih tehnologija ključnih za budućnost i razvijanje nacionalnih ekonomija.

Kako je istakao, Srbija kompanijama iz Slovačke nudi najbolje proizvode iz rastuće industrije kao što su rešenja inovativnih kompanija za upravljanje energetskim sistemima, digitalnu poljoprivredu, e-zdravstvo, razvoj i funkcionisanje pametnih gradova...

- Slovački privrednici u realizaciji zajedničkih poslova mogu da računaju na saradnju i partnerstvo sa našim velikim kompanijama iz IKT sektora, sa obrazovnim institucijama, brzo rastućim firmama, kao i sa podmlatkom srpske IT industrije koja se ovde itetako dobro razvija - rekao je Čadež.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković je podsetila da je taj park osnovan 2015.godine u saradnji Vlade Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu i dodala da se razvija veoma brzo. Kako je navela, u njemu trenutno posluje 70 kompanija u kojima je zaposleno 700 inženjera.

#Ana Brnabić

#Marko Čadež

'