AKTUELNO

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić učestvovao je danas na okruglom stolu na temu „Sistem zadruga i seoska samuoprava u Srbiji“ koji se, u organizaciji Akademijskog odbora za selo, održava danas u Srpskoj Akademiji nauka i umetnosti.

Krkobabić je najavio čitav set mera kojima bi se spečilo pražnjenje seoskih sredina - od umanjenja ili ukidanja poreza na dodatu vrednost u nerazvijenim i brdsko planinskim područjima, do dodele državne zemlje na korišćenje mladim poljoprivrednicima. „Zemlja je prirodni, neotuđivi resurs jedne države i njenim ustupanjem na korišćenje mlad čovek može da vidi svoju budućnost u Srbiji i da radi na tome da primenom najsavremenijih tehnologija ostvari što veće prinose“ podsetio je ministar.

Krkobabić je zahvalio Akademijskom odboru za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti na aktivnoj podršci Projektu Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji već treću godinu nastoji da pospešivanjem zadrugarstva vrati život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Foto: Kabinet ministra Milana Krkobabića

Okrugli sto otvorioje predsednik SANU Vladimir Kostić, a na stolu su učestvovali, osim predsednika Akademijskog odbora za selo akademika Dragana Škorića i potpredsednika tog odbora prof.dr Milovana Mitrovića kao domaćina, članovi SANU i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta, predsednik Zadružnog saveza Srbije i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Predsednik Kostić je izrazio zadovoljstvo što je skup veoma posećen i rekao da SANU otvara svoja vrata za predloge i teme koje se tiču normalnog života, pravih vrednosti i opstanka naše zemlje „Moramo da razmišljamo o tome šta nam je ostalo, a to je Srbija“ rekao je Kostić.

Akademik Dragan Škorić je zahvalio ministru Krkobabiću na energiji i nesebičnom zalaganju u ovom projektu. On je ukazao na dosadašnje odlične rezultate akcije oživljavanja sela zadrugarstvom i rekao da će se zajednički napori Akademije u Kabineta ministra nastaviti, kako bi se mladost ove zemlje vratila na selo, kako bi sela Srbije bila napredna i u svojoj proizvodnji se takmičila sa Evropom.

#Milan Krkobabić

#SANU

'