AKTUELNO

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas u Palati Srbija sa mons. Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom i razgovarao o Nacionalnom timu za spas sela Srbije i o daljem unapređenju regionalnog razvoja, nakon uspešnih prvih koraka oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

- Katolička crkva je izrazila jasnu spremnost da učestvuje u jednoj ovakvoj misiji koja je namenjena svim selima Srbije bez obzira na versku pripadnost. To je i osnovni princip zadrugarstva – neutralnost. Rasna, verska i politička” izjavio je Krkobabić i dodao „U vremenima kada civilizacijski tokovi vode ka pražnjenju seoskih sredina neophodno je da zajedničkim delovanjem pokušamo da zaustavimo taj proces i ovaj projekat, od državnog značaja, usmerimo na suživot, toleranciju i pomoć svima kojima je potrebna.

Ministar je istakao da je za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije ključno što je dobijena snažna podrška Akademijskog odbora za selo SANU, vrha pravoslavne, a sada i katoličke crkve u Srbiji i posebno predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Foto: Risto Kostov

Nadbiskup Hočevar je izrazio svoje zadovoljstvo što je katolička zajednica deo jednog ovako važnog poduhvata “I u prošlosti katolička crkva je uvek naglašavala socijalno učenje i dopirala do onih koji žive s poteškoćama ili su ugroženi. Sada je potrebno da utičemo na to da sela, kao manje zajednice, učestvuju u zdravom integralnom razvoju porodice kao stuba društva” rekao je Hočevar i zahvalio ministru Krkobabiću na brizi, inovativnosti i kreativnosti u suočavanju sa ovom kompleksnom problematikom.

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Krkobabić i nadbiskup Hočevar dali su svoje viđenje o uključivanju Vatikana u dijalog o Kosovu i Metohiji.

- Rešavanje pitanja Kosova i Metohije je jedan od važnih izazova za celokupnu hrišćansku zajednicu i u tom smislu vidim održivost predloga da se u taj dijalog uključi i Vatikan - rekao je ministar. Nadbiskup Hočevar je podsetio da Vatikanska diplomatija uživa veliki ugled u svetu i da je bolje da se što više strana uključi u dijalog o jednom tako važnom pitanju, imajući na umu da na prostoru Kosova i Metohije živi i katolička zajednica.

#Milan Krkobabić

#Selo

'