AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali upoznao je danas novog šefa Misije Međunarodnog monetartnog fonda (MMF) Jana Kesa Martejna sa fiskalnim rezultatom ostvarenim u prva četiri meseca ove godine, prema kojem Srbija ima suficit u državnoj kasi u iznosu od 5,5 milijardi dinara.

Ministar Mali, koji je predvodio delegaciju Ministarstva finansija na sastnaku sa Misijom MMF-a, obavestio Martejna da projekcija rasta bruto domaćeg prozivoda (BDP) za ovu godinu ostaje 3,5 odsto, te da je u prvom kvartalu sektor građevinarstva zabeležio ubedljivo najveći rast u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF-om - transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, osnivanje Komisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ramotreno je i pitanje reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija.

Bilo je reči i o novom Sektoru za fiskalne rizike, koji se uspostavlja u Ministarstvu finansija, a što je takođe deo tekućeg programa. Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, a u tu svrhu će najpre biti formirana radna grupa.

Ministar Siniša Mali je istakao da su četiri najvažnija cilja za naredni period: očuvanje fiskalne stabilnosti, konkurentnije tržište i rast BDP-a, povećanje plata i penzija, odnosno bolji životni standard građana, i još više ulaganja u javne investicije, pogotovo u putnu i železničku infrastrukturu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Republika Srbija i MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg stendbaj (stand-by) aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI), koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

PCI je odobren Republici Srbiji 18. jula prošle godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine, navodi se u saopštenju.

#Siniša Mali

'