AKTUELNO

Razgovori predstavnika Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

Misija MMF-a, koju predvodi novi šef Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja povodom drugog polugodišnjeg razmatranja primene preporuka u skladu sa novim, savetodavnim aranžmanom Instrumenta za koordinaciju politike, zajedno s konsultacijama po članu IV Statuta MMF-a.

Kako je saopštila NBS, biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja. Razmatraće se i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, koji je Srbiji u julu 2018. odobrio MMF.

Pored toga, biće analizirana opšta privredna i finansijska situacija u Srbiji, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike i mera, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a, a prethodne konsultacije sa delegacijom Srbije obavljene su krajem avgusta 2017.

#MMF

#Srbija

'