AKTUELNO

Od svih nemačkih firmi koje posluju u Srbiji, 57 odsto zadovoljno je uslovima poslovanja u našoj zemlji, rezultati su ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora (AHK) koja je pokazala da bi se svi nemački investitori koji posluju u Srbiji ponovo odlučili da ovde ulažu.

Na predstavljanju rezultata ankete nemački amabasador Tomas Šib rekao je da je dobro što je 25 odsto nemačkih firmi veoma zadovoljno uslovima poslovanja u Srbiji.

- To je dobar podatak i tako ćemo doći do sveukupne brojke veće od 80 odsto onih koji su se pozitivno izrazili o uslovima poslovanja u Srbiji i to je još jedno poboljšanje u odnosu na 2018. godinu - rekao je Šib.

Ambasador Nemačke je rekao da je kada je stupio na tu dužnost zvanično u Srbiji bilo zaposleno 48.000 ljudi u nemačkim firmama, a da je samo za godinu dana 60.000 zaposlenih.

To je, ocenio je, veliki napredak koji pokazuje pozitivan razvoj za koji su, naglašava, zaslužne reforme u Srbiji i uspešna makroekonomska situacija.

Podsetio je da je ove sedmice Svetska banka sačinila analizu po kojoj je rast Srbije u ovom trenutku 4 odsto na godišnjem nivou, a da SB vidi potencijal za rast od 7 odsto, ali pod uslovom da se reforme nastave i da privatni sektor bude jači.

- Nadamo se da će taj potencijal biti iskorišćen - poručio je Šib.

Naveo je da uvek postoje mogućnosti da se stvari poprave, jer je, dodaje, jasno gde su izazovi.

Šib je naglasio da je važno što u Srbiji ima sve više takozvanih "složenih inevsticija" koje omogućavaju otvaranje novih radnih mesta za kvalifikovaniju radnu snagu.

Kaže da je važzno da postoje takva radna mesta i da to ujedno doprinosi da investicija bude dugoročna.

Ambasador je rekao da je primetno da mnoge kompanije svoje razvojne i istraživačke aktivnosti prebacuju upravo u Srbiju što smatra važnim.

Ocenio je da je važno i uvođenje dualnog obrazovanja i dodao da je treba ojačati saradnju između nauke, univerziteta i privrede, kao i da je neohodno ponuditi praksu u nemačkim firmama.

Uveren je da bi to uticalo na da se smanji odlazak radne snage u inostranstvo.

Srbija se, navodi Šib, nalazi na pravom putu i teži ka članstvu u EU, i što brže bude sprovodila reforme brže će se kretati ka EU.

U tom je smislu napomenuo da pravna država mopra da postoji.

#Nemačka

#Radnik

#ambasador

#firma

'