AKTUELNO

Član Predsedništva SNS i ministar finansija Siniša Mali govorio je danas u Beogradu na tribini SNS na kojoj je mladima predstavio ekonomski program vladajuće stranke, odnosno ekonomsku politiku koja se u našoj zemlji sprovodi od 2014. godine.

U prezentaciji "Od bankrota do stabilne politike", Mali je izneo rezultate rada sadašnje vlasti upoređujući ih sa rezultatima prethodne vlasti.

Govoreći o fiskalnoj politici, Mali je kazao da je 2009. godine Srbija imala negativan rast BDP-a, koji je iznosio -2,7 odsto, dok je, ističe, prošle godine taj rast bio pozitivan i iznosio 4,3 odsto.

- To je svrstalo Srbiju među 10 ekonomija Evrope po rastu BDP-a, što znači da se više se ne takmičimo samo sa zemljama u regionu - rekao je Mali na tribini.

Kaže i da je Srbija 2014. imala deficit u budžetu, da se "više trošilo, nego zarađivalo", i dodao da Srbija sada ima suficit koji je, ističe, u aprilu iznosio 5,5 milijardi dinara.

Foto: Tanjug

Takođe, ekonomska politika sadašnje vlasti, kaže Mali, uspela je da javni dug sa 70 odsto BDP-a iz 2015, smanji na 50,8 odsto, koliko je iznosio u martu ove godine. Dolazak stranih investitora i otvaranje novih fabrika dovelo je do smanjenja stope nezaposlenosti, koja je, navodi Mali, više nego duplo smanjena.

Podseća da je stopa nezaposlenoti u našoj zemlji 2012. godina iznosila 23,9 odsto, a da je prošle godine bila 12,7 odsto. Kao najbitnije, Mali je istakao da je nezaposlenost smanjena kod mladih i dodao da je ona 2013. iznosila 50 odsto, a da je danas smanjena na 27 odsto.

Poboljšanju srpske ekonomije koja je, kaže Mali, bila pred bankrotstvom doprinele su mere fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenje plata i penzija, a koje su, podseća, napuštene prošle godine.

Govoreći o izvozu, Mali ističe da je izvozna aktivnost u poslednjih šest godina duplirana, a da je među najvećim izvoznicima Železara Smederevo koja je, kaže, u vreme bivše vlasti godišnje dobijala novac iz budžeta u iznosu od 10 miliona dolara kako bi funkcionisala. Po dolasku stranih direktnih investicija Srbija je rekorder, naglasio je Mali, i podsetio da su one 2012. iznosile 800 miliona evra, dok su prošle godine dostigle cifru od 3,2 milijarde evra bez velikih privatizacija.

- Srbija je privukla duplo više stranih investicija nego zemlje iz regiona - podvukao je Mali.

Foto: Tanjug

Mali kaže i da je u poslednje četiri godine kurs nepromenljiv, kao i da je inflacija stabilna, što je, ističe, stranim investitorima od velike važnosti kada odlučuju da pokrenu posao u nekoj zemlji. Ministar je mladima ukazao i da je u poslednje četiri godine porasla minimalna cena rada porasla, te da je 2014. godine iznosila 177 evra, a da je danas 228 evra i to, dodaje, u uslovima mera fiskalne konsolidacije.

- Cilj je da minimalnu cenu rada izjednačimo sa potrošačkom korpom koja iznosi 36.000 dinara. Kao što vidite, nismo daleko od toga - kaže Mali.

On je govorio i o rastu prosečne plate u Srbiji i istakao da naša zemlja, koja je, kaže, bila najgora u regionu, sada po proseku plate bolja od BiH, Makedonije, a možda čak i Bugarske. Prioriteti su, navodi Mali, da se stabilnost javnih finansija održi na istom nivou, a da BDP nastavi da raste.

#Ekonomija

#SNS

#Siniša Mali

'