separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Indeksi na Volstritu oborili rekorde


Indeksi na Volstritu, S&P 500 i tehnološki Nasdak, dostigli su nove istorijske, najviše nivoe, jer su investitore ohrabrili dobri američki ekonomski pokazatelji.


Industrijski indeks Dau DŽons je neznatno porastao u ponedeljak, na 26.554 poena, dok je S&P 500 skočio za 0,1 procenat, na rekordnih 2.943 poena, a Nasdak za 0,2 posto, na 8.161 bod, izvestila je agencija Rojters. 

Prema podacima američkog Ministarstva privrede, potrošnja stanovništva u SAD porasla je u martu najviše u devet i po godina, dok se inflacija povećala po najnižoj godišnjoj stopi u poslednjih 14 meseci.

Ti pokazatelji su ojačali uverenje investitora da će Federalne rezerve (Fed) ostati pri svom stavu da ne povećavaju referentnu kamatu do daljeg zbog mlakih inflatornih pritisaka. Cene akcija su u ponedeljak porasle i na evropskim berzama.

 Londonski indeks FTSE 100 je ojačao za 0,17 posto, na 7.440 poena, nemački DAKS je porastao 0,1 odsto, na 12.328 bodova, a francuski KAK 40 za 0,21 procenat, na 5.580 poena. 

U Vašingtonu danas počinje dvodnevna sednica Feda, a analitičari procenjuju da će centralna banka SAD-a i ovog puta zadržati kamate na postojećem nivou i ponoviti da će biti strpljiva u pogledu njihovog povećavanja. 

Od početka godine S&P 500 indeks je porastao za oko 17 odsto, nadoknadivši sve gubitke od kraja prošle godine, kada je zabeležio nagli pad zbog signala o usporavanju globalnog rasta, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, i Fedovih prethodnih povećanja kamata.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti