AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i teklekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je posle posete srpske delegacije Kini, gde je učestvovala na Forumu "Pojas i put", da su tokom razgovora srpskih i kineskih zvaničnika potvrđen odlični odnosi dve zemlje, kao i da je i sam iznenađen pažnjom koju su domaćini posvetili srpskoj delegaciji.

- Moram da kažem da je poseta još jednom potvrdila zaista odlične odnose i to ne govorim iz čiste kurtoazije. Pravo da vam kažem i sam sam iznenađen tretmanom koji je čitava delegacija na čelu sa predsednikom Vučićem imala u velikoj Kini. Jedna mala zemlja da ima takav tretman nije baš uobicajena stvar, bukvalno smo bili u rangu najvećih zemalja, učesnica ovog Foruma - rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je tokom posete Kini od predsednika Kine do funkcionera na ničim nivoima, o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine i potrebi da se to prijateljstvo i dalje održi.

- Naš interes je da to upotpunimo i konkretnim oblicima ekonomske, privredne i svake druge saradnje. Mi smo imali sastanak sa Huavejom oko nekih operativnih koraka koji prate sporazum o pametnim gradovima i za mesec dana će tehnicka delegacija Huaveja posetiti grad Niš, gde će biti realizovan pilot projekat - precizirao je Ljajić.

- Da vidimo koji ce to servisi biti odabrani koji bi mogli biti implementirani. Da li će to biti saobracajna signalizacija, slobodna parking mesta, mogućnost da pratite osvetljenje u svakom delu dana, svakom delu grada, način na koji se odvozi smeće... sve je to ono što taj projekat omogućava - rekao je ministar.

Ljajić je dodao i da država Srbija nastavlja da sprovodi projekte koji se odnose na privlačenje kineskih turista.

- Verujem da ćemo imati iz godine u godinu i rast broja turista. Paralelno sa tim moramo da poboljšamo našu turističku ponudu, pre svega se radi o turističkoj infrastrukturi, da bude što raznovrsnija. Da osim Beograda proširimo i na druge turističke destinacije, da kineski turisti kada dođu ne ostaju samo u Beogradu već posećuju i druga mesta, ne samo Novi Sad, Zlatibor i Kopaonik - dodao je Ljajić.

#Rasim Ljajić

'