AKTUELNO

Ako dosad ništa niste dizali, čeka vas fina svota.

Građani koji poseduju akcije Aerodroma "Nikola Tesla" dobiće 1.300,87 dinara dividende za svaku deonicu 16. aprila.

To znači da ako je strpljenje vaša jača strana i do sada ništa niste podigli od 2010. godine, od kada se dele akcije i dividende, na računu će vas sačekati oko 10.600 dinara.

Ako ste imali pravo na besplatne akcije 2008. godine, kada su se građani za njih prijavljivali, i u međuvremenu ih niste prodavali, onda vas na šalteru neke od pošta u Srbiji čeka sledeće:

- Imate pet akcija NIS-a koje vrede po 730 dinara pojedinačno, što je oko 3.650 dinara ukupno

- Posedujete jednu akciju Aerodroma koja vredi 830 dinara

- Uplaćeno vam je 1.700 dinara na osnovu akcija Akcijskog fonda

- Od dividendi tokom prethodnih godina svakom građaninu je uplaćeno ukupno 3.100 dinara

Foto: Tanjug

Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" u svom vlasništvu je zadržalo je više od dva miliona građana. Pravo na dividendu imaju akcionari koji su akcije ove kompanije imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, 1.530,44 dinara, a malim akcionarima on se umanjuje za 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300 dinara.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u "Pošti" davanjem naloga za prodaju.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate oko 10.000 dinara.

Jedna akcija NIS na berzi vredi 740 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.650 dinara. Akcija Aerodroma vredi 800 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 3.100 dinara.

Ponesite ličnu kartu i pravac u "Poštu" po novac.

#Ekonomija

#Novac

#Pošta

'