AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas na Ekonomsko-trgovinskom forumu, u okviru 8. samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih infrastrukturnih projekata realizovanih i ugovorenih sa Kinom.

Brnabić je na skupu u Dubrovniku istakla da je u okviru formata "16+1" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima, kao i da je zainteresovana za jačanje saradnje, pre svega, u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

Ona je ukazala na to da je naša zemlja, takođe, zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda u Kinu.

Foto: Tanjug

Premijerka je navela da je sam format "16+1" deo globalne inicijative "Pojas i put" koja ima posebnu važnost, pri čemu je najavila da će na predstojećem forumu u Pekingu, za nekoliko dana, Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd–Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative ''16+1'', naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, u toku je druga faza rekonstrukcije TE ''Kostolac'', kao i projekat izgradnje Koridora 11 (auto-put Beograd–Južni Jadran), koji će doprineti povezivanju Jugoistočne Evrope sa Transevropskom transportnom mrežom (TEN-T).

Foto: Tanjug

Brnabić je, govoreći o oblasti vodnog saobraćaja, rekla da Srbija ima planove za izgradnju novih luka u Beogradu i Smederevu.

Ona je ukazala na to da je postignut dogovor o projektima izgradnje toplo-dalekovoda, postrojenja za preradu otpadnih voda i industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu.

Premijerka je izrazila zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije "Ziđin" u RTB Bor od 1,26 milijardi dolara i ulaganja kompanije ”Šandong Linglong” u Zrenjaninu, u vrednosti od 800 miliona evra, koje će nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje, istakla je ona.

Prema njenim rečima, od prethodnog samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Foto: Tanjug

Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju, ocenila je Brnabić.

Takođe, ona je naglasila spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

Predsednica Vlade je podsetila na to da se današnji skup održava godinu dana nakon što je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu.

Ove godine se obeležava i značajan jubilej – sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas, poručila je premijerka.

Brnabić je istovremeno pozdravila i punopravno uključivanje Grčke u ovaj format saradnje i poželela dobrodošlicu toj zemlji.

#Ana Brnabić

#Dubrovnik

#Kina

'