AKTUELNO

U lex specialisu, kako iz tog Udruženja navode, nije konstatovano da je valutna klauzula u švajcarskim francima bila zakonita, čime je - kako kažu - ispunjen njihov zahtev i napravljen korak napred ka postižanju konačnog dogovora.

- Danas smo dobili prvi Predlog zakona, međutim, još uvek ne možemo o tome da se izjašnjavamo iz više razloga, pod jedan zato što se sutra u osam sati ujutru nastavljaju pregovori, ali je bitno da su oni pomereni sa tačke poslednjih zahteva i banaka i korisnika kredita i da je sadašnja pozicija podložna razgovorima.

- Može se reći da danas postoje značajno veće šanse za donošenje takvog jednog zakona nego što su bile juče. Sigurno da zakon neće ispuniti zahteve svih, ali ukoliko bude postignut dogovor, to će biti dogovor koji je rezultat kompromisa sve tri strane - kaže Jelena Pavlović advokatica Udruženja CHF Srbija.

Mali: Narednih dana kraj sage

Istovremeno, ministar finansija Siniša Mali kaže da ne bi želeo da govori o detaljima Predloga zakona, ali da je ovo prvi put za 12 godina da korisnici kredita u CHF imaju sagovornika i dodaje da je napravljen veliki pomak u pregovorima.

- Tražimo najbolje rešenje. Već su mediji došli do nekih podataka, do nekih potencijalnih mogućnosti, to je neka polazna osnova, sada se radi na razrađivanju toga. Taj lex specialis je poseban zakon koji bi trebalo da na zakonski način reši i sugestije i primedbe i brigu koju imaju i banke i država i korisnici kredita.

- Nije jednostavno naći zajednički imenitelj za sve tri strane, ali sve ide u smeru koji smo definisali, a to je da se u narednih par dana nađe konačno rešenje koje će se preliti u zakon i koji će onda biti obavezujući za sve i to će, nadam se, biti kraj sage - kaže Mali.

Podsetimo, na stolu je, od prošle nedelje, predlog da Srbija donese "lex specialis" za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima, kojim bi se omogućilo konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti u uobičajne kredite, vezane za evro. Takvim zakonom bi teret podnele i banke, ali i država.

#Siniša Mali

#Švajcarska

'