AKTUELNO

Nastavljaju se veliki kineski projekti u Srbiji.

Dolaskom "Bank of China" očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje Železare u Smederevu, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo "Hestila", naša železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji - rekao je predsednik u Palati Srbija, na ceremonijii svečanog otvaranja "Bank of China".

Predsednik Srbije poželeo je da se "Bank of China Serbia a.d. Beograd" razvija, uspešno posluje na regionalnom nivou, jer, kako ocenjuje, njen razvoj sa beogradskom adresom garantuje i razvoj Srbije.

Foto: Tanjug

Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon Smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom "Bank of China".

- Očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi - istakao je predsednik Srbije.

Osvrnuvši se na posetu predsednika Kine, Si Đinpinga, Srbiji, pre pet meseci, ocenio je da ona sa pravom nosi epitet istorijske posete i da razgovori koje je tada vodio sa kineskim kolegom, kao i Sporazum o sveobuhvatnom strareškom partnerstvu koji su tada potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.

Foto: Tanjug

- Najlepši primer je ova nedelja koja je započela potpisivanjem bezviznog putnog režima za građane naših zemalja, nastavila se današnjim otvaranjem njihove banke u Beogradu, a završiće se sutrašnjim koncertom "Glas Junana" - rekao je Nikolić.

"Bank of China Srbija" a.d. Beograd i pokrivaće sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju. U početku bi trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu.

J. Stanković

#Banka

#Kina

#Tomislav Nikolić

'