AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da bi izvoz IT usluga u Srbiji za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra.

On je na otvaranju međunarodnog skupa "International Day", u okviru Digitalne nedelje, rekao ;je da se Srbija ubrzano menja, zahvaljujući kompetencijama "naših inženjera".

- Nema nikakve dileme da će i ove godine IT sektor biti jedan od ključnih faktora rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), pored poljoprivrede i građevinarstva, a ako se nastavi tempo iz prošle godine, izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra - rekao je Popović.

Izvoz IT usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je, prema njegovim rečima, novi rekord od 1,135 milijardi evra i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike, italijanski Fijat i Železaru u Smederevu sa novim kineskim vlasnikom.

Taj rekord je, kako je rekao, oboren uz rast izvoza u 2018. godini od 26 odsto u odnosu na 2017. godinu u kojoj je izvoz IT usluga vredeo 899 miliona evra.

Istakao je da digitalna ekonomija, ima sve veću ulogu u promeni strukture bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

- Vlada Srbije nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomskog razvoja jer mora da bude zasnovan na digitalizaciji i jačanju naše prerađivačke industrije -rekao je Popović.

Dodao je da je za Srbiju ključni kompetitivni resurs za industrijski razvoj jako inženjerstvo. Srbija, prema njegovim rečima, ima kvalitetan i jako diverzifikovan obrazovni sistem.

Program nove industrijske politike Evrope, kako je rekao, bazira se na četiri stuba - tehnologije, finansije, tržišta i ljudski resursi, a za izgradnju nove industrijske infrastrukture namenjeno je 200 milijardi evra.

- Strateškom programu za naučnu zajednicu Evrope Horizont 2020 namenjeno je oko 18 milijardi evra - rekao je Popović.

Dodao je da Kina, koja je važan politički, ekonomski i tehnološki partner Srbije, "ima opsežan plan za transformaciju svoje ekonomije iz vodeće ekonomije u ekonomsku super silu do 2049. godine".

- Kina se gigantskim koracima duboko tehnološki transformiše. Svaki treći robot proizveden u svetu završi u nekoj kineskoj fabrici, a nema nijednog relevantnog svetskog proizvođača robota koji nema proizvodni pogon u Kini. Robotika i veštačka inteligencija su ključni prioriteti progama Made in China 2025 - rekao je Popović.

On je istakao da i Japan "svojom izuzetnom industrijom hrabro ulazi u realizaciju svog nacionalnog prioriteta - Industrja 5.0".

#Ekonomija

#Nenad Popović

#informacione tehnologije

'