AKTUELNO

Sve te susrete bi, kako je ranije naglasio Vučić, trebalo iskoristiti za jačanje pozicije Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kao i seriju susreta sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija na marginama foruma.

Današnji dan će, prema rečima premijera, biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

- Među njima su sastanci s predstavnicima Blumberga, Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovane za namensku industriju, ali i s onima koji već rade u Srbiji, poput Tarketa, Lukoila - naveo je Vučić.

Premijer je juče razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, predsednicom Švajcarske Doris Lojtard, predsednikom Svetske banke Džimom Kimom kao i bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje.

On je kao posebno značajne izdvojio razgovore sa predsednikom Si Ðipingom i Bajdenom, ukazujući da sastanci sa njima predstavljaju veliku čast za Srbiju.

Do kraja boravka u Davosu predviđeni su i susreti sa s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom, Sebastijanom Kurcom, Federikom Mogerini, Johanesom Hanom.

Na Forumu će se, pored toga, dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja jer će se videti koje su to nove strategije rasta.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Premijer

#Svetski ekonomski forum

'