AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uveren je da Srbija ide u dobrom pravcu i ističe da je od januara prošle godine do januara ove prijavljeno 62.296 novozaposlenih.

- To znači da mi možemo sa entuzijazmom i sa sigurnošoću da očekujemo da vrlo brzo imamo jednocifrenu nezaposlenost, kao što je premijerka rekla. Uplaćeni doprinosi 1. marta ove godine u PIO fondu bili su viši za 2,47 milijardi dinara. U odnosu na prošlu godinu u istom periodu imamo 6,3 milijardi dinara više - rekao je Đorđević.

On je na Kopaonik biznis forumu rekao da od 7. decembra 2013. godine do 31. decembra 2018. godine prijavljenih na osiguranju ima više za 205.816 novozaposlenih koji sada plaćaju poreze i doprinose.

Ministar je ukazao da je jedan od najvećih problema, ne samo Srbije već i drugih zemalja, nedostatak radne snage i ekonomske migracije, koje, kako kaže, ne mogu da se kontrolišu.

- Srbija i zemlje Zapadnog Balkana nisu pošteđene ovog fenomena - rekao je Đorđević i dodao da se to održava i na demografske probleme budući da odlaze mladi.

Foto: Tanjug

Kaže da su načini da se odlazak ublaži otvaranje novih radnih mesta, obrazovanje, dualno obrazovanje, usklađivanje školstva sa potrebama privrede.

- Ne postoje relevantni podaci koliko je ljudi napustilo Srbiju, posle popisa 2011. godine imamo podatak da je prosek starosti zemlje 43 godine, da je direktna posledica migracija smanjen broj rođene dece, a prosecna dužina rada i boravka u inostranstvu je 11 godina - naveo je Đorđević.

Kako je rekao, pitanje ekonomskih migracija je pitanje opšteg interesa drzave i pitanje za vladu, koja je formirala koordinacioni tim koji će se time baviti, ali i za stručnjake.

#Zoran Đorđević

'