AKTUELNO

Ona je prvenstveno istakla da nema komentar o dolasku "Folksvagena", te da je reč o previše važnoj investiciji da bi se o njoj govorilo u medijima.

Srbija radi sve kako bi unapredila poslovno okruženje i privukla investitore poput "Folksvagena", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, ali nije želela da komentariše navode medija da ta nemačka kompanija planira da dođe u Srbiju.

Imamo svetske, renomirane kompanije i to smo videli naročito u poslednjih par godina i sa kompanijama kao što je 'Cumtobel' i sa 'Kontinentalom' i sa Centrom za istraživanje i razvoj, i sa 'NCR'-om - krenućemo u izgradnju velikog kampusa. Takve stvari su reference za sve buduće kompanije i ja se nadam da će ih biti sve više, ali što se tiče 'Folksvagena' nemam komentar, to je previše važna investicija da bi se o tome govorilo u medijima - rekla je Brnabić.

Srbija se, kako je naglasila, bavi svojom ekonomskom politikom u strukturnim reformama.

Premijerka je naglasila da je privreda Srbije sada znatno otpornija na moguće udare spolja i da to pokazuje konstantan ekonomski rast. Ona se saglasila sa kritikama da rast nije dovoljno brz kako bi se više osetio i u standardu gradana.

Predsednica vlade smatra da bi rast trebalo da bude mnogo robusniji, brži i jači i da bi trebalo uraditi još mnogo toga kada je reč o strukturnim reformama, vladavini prava i infrastrukturnim, kapitalnim investicijama kako bi rast bio održiviji.

Brnabić je, međutim, podsetila da je Srbija prošla kroz izuzetno teške i nepopularne mere fiskalne konsolidacije.

- Danas vidimo rezultate tih mera u ekonomskoj stabilnosti, u povećanju plata, u povećanju penzija - ali ne ugrožavajući budžet; u rekordnom nivou stranih direktnih investicija od 3,5 milijarde u 2018. godini. Tako da mislim da smo na pravom putu, ali i kada smo imali te nepopularne, teške mere fiskalne konsolidacije mi smo i dalje imali rast. Mali rast, ali rast - ukazuje Brnabić.

Premijerka je objasnila da je veoma teško ostvariti rast uz mere štednje kakve je Srbija imala 2015. i 2016.

- To stvarno govori o jednoj dobro promišljenoj, ozbiljnoj ekonomskoj politici. Ako nastavimo ovako verujem da će u budućnosti biti mnogo bolje, pre svega zato što u ovom trenutku investiramo u budućnost, pre svega kroz obrazovanje - poručila je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Folksvagen

'