AKTUELNO

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od danas će se prvi put organizovano naći na policama marketa u centralnoj Srbiji, a gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević rekao je da će država i veliki broj kompanija ponuditi mogućnost, i otvoriti rafove, za srpske proizvode sa Kosova i Metohije.

- Posebno sve treba sagledati u kontekstu necivilizacijskih taksi koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije, a na ovaj nacin mi pokušavamo da otvorimo vrata cele Srbije za proizvode sa KiM - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, značajna simbolika je da vina dolaze iz Metohije, sušeno voće iz Zubinog Potoka.

- Bez ekonomskog osnaživanja nema ni njihovog opstanka. Nadam se da ce se pridružiti i drugi gradovi u ovoj akciji - naveo je Vučević.

Kako je istakao, Srbi imaju brojne administrativne prepreke da plasiraju proizvode, a bez ekonomije nema života tamo i na taj način vrši se etnicko čišćenje.

- Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u centralnoj Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu - kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvođačima sa KiM, je to što je sada državna firma "Metohija" posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvođača i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvodaca sa KiM.

U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

- Verujem da će ovo biti ogroman podstrek za naše ljude - ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stojanović podseća da proizvođači sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan način.

#Kosovo i Metohija

#Miloš Vučević

'