AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate Srbije i dodao da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, pre svega u javnim preduzećima.

On je rekao da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta. Mali je istakao dva cilja posete delegacije MMF-a Srbiji - da se potvrde rezultati iz 2018. godine i da se definišu ciljevi i prioriteti za ovu godinu.

- Veoma je važno da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za 2018. godinu, još jedan put ću ponoviti, to su visoka stopa rasta BDP-a, 4,3-4,4 za 2018. godinu, što nas svrstava među najbrže rastuće ekonomije ne samo u regionu, već i u Evropi - naveo je Mali.

Pored toga, Mali navodi i veliki trend smanjenja stope nezaposlenosti - koja je u oktobru i novembru bila oko 11 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je bila 25 odsto.

- Treću godinu zaredom smo u plusu što se tiče budžeta, kraj godine smo dočekali sa 32,2 milijarde dinara viška novca u budžetu, i ono što me posebno ohrabruje, mislim i građane Srbije takođe, ako pogledate januar da znate da smo planirali 7,8 milijardi dinara viška, negde oko 65 miliona evra, mi smo ostvarili tri puta bolji rezultat - 23, 6 milijardi dinara suficita za prvi mesec ove godine -  rekao je Mali. On je ukazao da je to postignuto boljim prihodima - boljom naplatom i većom privrednom aktivnošću.

- To su sve pokazatelji da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporvaka i rasta, što je veoma važno. To nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu. Ukoliko se ovako nastavi sledećih nekoliko meseci, onda već razmišljamo i o novom povećanju plata i penzija u ovoj godini - rekao je Mali.

Naglasio je da sve to govori da je bilo važno pokrenuti reforme 2014. godine, da se sada vide rezultati tih reformi i da to govori i delegacija MMF-a, kao i da je prioritet nastavak strukturnih refori, prevashodno u oblasti javnih preduzeća.

- Gledao sam podatke od 2012. godine, ukupni gubici javnog sektora bili su preko 60 milijardi dinara, u 2017. godini sva javna preduzeća bila su u dobitku preko 20 milijardi. Velika je to promena, mnogo bolje se radi, naravno mnogo prostora postoji da se unapredi upravljanje javnim preduzećima i time ćemo se baviti ove godine - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbiji ostaje da se bavi i poboljšanjem rada javne administracije.

- Građani treba da imaju javnu amdministraciju koja je mnogo efikasnija, mnogo bolja i zato insistiramo na takozvanoj e-Upravi, a ostaje i radimo i na reformi poreske uprave - rekao je Mali.

On je podsetio da je prošle godine usvojen čitav set poreskih zakona koji olakšavaju poslovanje privrede, smanjuju opterećenje na zarade i da je to ono čime žele da se bave i ove godine.

- Da te dobre ekonomske rezultate koji su krenuli već od januara meseca vidimo na koji način da prelijemo da privreda to oseti, privatni sektor, kako bi ga učinili još atraktivnijim i usmerili da otvara još više radnih mesta i kako bismo na takav način doprineli našem rastu BDP-a u budućnost -  istakao je Mali.

Upitan da li je tema razgovora s predstavnicima MMF-a bila i privatizacija Komercijalne banake, Mali odgovara da jeste, kao i da će tokom ove nedelje potpisati sporazum sa savetnikom koji će pomoći da se sagledaju strateške opcije, šta i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti.

- Prošle godine smo bili uspešni i našli smo partnera i za RTB Bor i za Aerodrom 'Nikola Tesla'. Hoćemo da vidimo i na koji način pronađemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude i da se koncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno i za prvatni i državni sektor - rekao je Mali. Mali je dodao da se svakodnevno bave mogućim uticajem nove ekonomske krize na Srbiju, jer je Srbija deo globalnog sveta, kao i da svetska dešavanja modu dovesti do ekonomske krize.

- Srbija je danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego što je bila pre par godina, tako da smo mnogo spremniji i za bilo kakvu potencijalnu ekonomsku krizu. Naravno, ove strukturne reforme treba da nam daju mogućnost da budemo još jači, još otporniji i još bolji - zaključio je Mali.

#Siniša Mali

'