AKTUELNO

Kako je planirano, gasovod kojim će se ruski gas dopremati preko Turske i Bugarske u Srbiju će ulaziti kod Zaječara, a iz Srbije u Mađarsku kod Horgoša. Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da počne za nekoliko meseci i da bude završena do kraja ove godine, kako bi bio u funkciji 2020.

Srbija će moći da se priključi na Turski tok, proističe iz mišljenja koje je doneo nadležni Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča. Sekretarijat Energetske zajednice izneo je svoje mišljenje o izuzecima od pravila trećeg energetskog paketa EU za budući gasovod u Srbiji, koji bi trebalo da bude nastavak turskog toka, saopštila je ta organizacija.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koja ujedinjuje Evropsku uniju i nekoliko susednih zemalja kako bi se stvorilo integrisano evropsko energetsko tržište.

Podsetimo, planirano je da gasovod kojim će se ruski gas dopremati preko Turske i Bugarske u Srbiju uđe kod Zaječara, a iz Srbije u Mađarsku kod Horgoša. Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da počne za nekoliko meseci i da bude završena do kraja ove godine, kako bi bio u funkciji 2020. godine. Inače, glavni cilj Energetske zajednice je da proširi pravila unutrašnjeg energetskog tržišta EU, posebno na zemlje jugoistočne Evrope i crnomorske regije. U oblasti gasa, ovo je implementacija trećeg energetskog paketa EU.

Članovi organizacije su devet zemalja, među njima i Srbija. Ranije u Energetskoj zajednici je rečeno da to mišljenje neće biti pravno obavezujuće, međutim, "ono se mora poštovati koliko je to moguće."

U Mišljenju koje je Sekretarijat Energetske zajednice dostavio Agenciji za energetiku Srbije navedeno je da se traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat izgradnje magistralnog gasovoda ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

Antić: Očekujem ubrzan nastavak projekta i donošenje investicione odluke

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija značajno bliže izgradnji gasovoda kroz zemlju posle Mišljenja Energetske zajednice u vezi s projektom Magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom. - Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju "zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja", potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke. Ovo Mišljenje pokazatelj je da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama -  izjavio je ministar Antić. Kako se dodaje u saopštenju iz Ministarstva rudarstva i enegertike, određeni uslovi, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije, koja će ih, kako se navodi, kao nezavisno regulatorno telo u skladu sa Zakonom uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta.

U proceni uticaja tog projekta koji će u Srbiji sprovoditi Gastrans, zajedničko srpsko-rusko preduzeće, Sekretarijat je zaključio da će novi naftovod poboljšati sigurnost snabdevanja gasom, a istovremeno će učvrstiti i održati dominaciju ruskog Gasproma i srpskog Srbijagasa.

#gasovod

'